Visok je postotak onih koji su osjetili ono nešto prema kolegi ili kolegici s posla. Dakle, ne, niste jedini.
 Foto: iStock
Najčešće se događa na poslu

A mislili ste da ste sretni... Što ako ste u braku i zaljubite se u drugu osobu?

Čak 98% muškaraca i 80% žena osjeća privlačnost prema nekom drugom osim prema svom stalnom partneru. No, što kad se to dogodi?

Ljubav je apsolutno normalna "stvar". Tako je studija na Sveučilištu u Vermontu pokazala da čak 98% muškaraca i 80% žena osjeća privlačnost prema nekom drugom osim prema svom stalnom partneru. Najčešće se zaljubljujemo u one s kojima provodimo puno vremena. Prema istraživanju, 74% ljudi koji radi u velikim firmama i s puno kolega, priznalo je da su pokazali romantičan interes za svog kolegu, odnosno kolegicu.

No, prije no što krenete suditi druge ili sebe, znajte kako ne postoji ništa strašno u tome da druga osoba odjednom preplavi vaše misli. Strašno može biti ako dozvolite da vas zaludi u mjeri da povučete neke ishitrene ili poteze koje biste mogli požaliti.

Što vam se zapravo događa

"Kada se zaljubite, u igru se uključuje kemija, ili znanstveno rečeno - serotonin, adrenalin i dopamin", objašnjava seksologinja dr. Jessica O'Reilly, jedna od najpoznatijih stručnih eksperata za ovu temu na svijetu. "Uznemireni hormoni mogu izazvati opsesiju novom osobom, zbog čega ćete je najvjerojatnije idealizirati."

Taj, pa recimo - novi hobi, ako ste mudri i pažljivi, može vam pomoći da poboljšate stare i do sad stabilne odnose. No, ako mislite da ne možete kontrolirati svoje emocije, zastanite u komunikaciji s osobom koja vas odjednom privlači. To će vam pomoći da zaštitite odnose s redovnim partnerom, a možda čak i da ih poboljšate.

"Emocije koje ste odjednom počeli gajiti za drugu osobu ne znače da u vašem trenutnom odnosu nešto nedostaje", kaže O'Reilly.

"Jedan partner nije u stanju zadovolji sve naše potrebe - i praktične i seksualne, stoga ne čudi činjenica da ste odjednom zainteresirani za nekoga 'sa strane'. Zaboravite osjećaj krivice, jer ovu situaciju možete itekako iskoristiti u svoju korist." naglašava seksologinja.
Naime, vaša strast prema drugoj osobi može otkriti slabosti u vašoj trajnoj vezi.

"Vaš je zadatak postaviti prioritete i zaštititi svoj odnos! Morate dokučiti što je to što vas privlači kod druge osobe, odnosno što je to što vam nedostaje kod vašeg stalnog partnera - muža ili žene."

Foto: iStock
Hoćete li flertati, kako i hoćete li otići korak dalje, ovisi isključivo o vama. No, prije toga dobro razmislite što stavljate 'na kocku'.

Primjerice, vaša simpatija je vrlo romantična i sve vrijeme vam daje poklone, dok vaš muž to radi samo za posebne prigode." Kada shvatite što vam nedostaje u vašem odnosu sa suprugom, recite mu o tome. Nemojte se žaliti ili tražiti da to odmah promijeni, nego mu mirno objasnite da vam nedostaje njegova pažnja i predložite opciju koja će odgovarati i njemu i vama.

Jednako vrijedi i za muškarce. Ako vam vaša simpatija šalje seksi porukice ili fotografije, a vama se to jako dopada, prvo što trebate je odmah ih obrisati i probati objasniti svojoj partnerici koliko bi vas zadovoljilo i uzbudilo kada bi ona to ponekad činila.

Odvojite fantaziju od stvarnosti

"Između osjećaja prema drugom čovjeku i stvarne izdaje leži ponor", ističu psihoterapeuti.
Trezveno odmjerite prednosti i mane. Ne zaboravite da ste pod utjecajem hormona i zato trenutno u situaciji da idealizirate svoj objekt strasti. To znači da u stvarnosti on ili ona mogu biti potpuna suprotnost od slike u vašoj glavi.

"Vaša ljubav rodila se zbog uzbuđenja uzrokovanog nečim novim, nepoznatim i neizvjesnim", objašnjava O'Reilly. "U takvim slučajevima, savjetujem da napravite listu kvaliteta koje vam se sviđa kod simpatije, kao i spisak onoga što još ne znate o njemu ili njoj. Sigurna sam da će druga lista biti mnogo duža od prve."

Foto: iStock
Ako ne možete obuzdati emocije, a znate da sve vodi u krivom smjeru - odmaknite se od osobe koja vas čini nemirnim.

Isrobajte lagani flert

Psiholozi se ne slažu oko toga je li moguće flertati "s objektom želje": neki vjeruju da komunikacija s drugim muškarcem ili ženom može povećati strast u odnosu s partnerom, dok su drugi, naprotiv, uvjereni kako takva igra može biti opasna.

Flertati s predmetom strasti može stvoriti seksualnu napetost i ojačati vaš odnos s partnerom. S druge strane, muškarci percipiraju flert kao poziv na seks - pa, ako ste žena i zagledali ste se u drugoga, imajte to na umu.

Recite partneru sve o svojim osjećajima

Iskren dijalog s partnerom može biti dobar izlaz. Kada govorite, koristite lagan i duhovit ton. Partner će svakako cijeniti vašu iskrenost, dok će laž samo pogoršati situaciju. Psiholozi vjeruju da otvorenost s partnerom pomaže u ublažavanju vaših emocija. A upravo emocije, one vašeg partnera su nešto o čemu biste trebali voditi računa, jer se s tuđim osjećajima, pogotovo s onima osobe koja vas voli i cijeni - ne igra.

Dodajmo još i kako bi najbolje bilo, ako ne želite ugroziti vezu koju imate i koju ste s partnerom dugo gradili uz obostrano poštovanje, vjernost i ljubav, jednostavno maknuti se od osobe koja vam se odjednom "uvlači u glavu".

Linker
05. ožujak 2024 21:35