SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Večernje vježbanje smanjuje rizik od smrtnosti, a posebno kod ovih dviju skupina

Uz to, smanjuje se rizik od razvoja kardiovaskularnih i mikrovaskularnih bolesti

Umjerena do intenzivna aerobna tjelesna aktivnost koja se provodi u večernjim satima povezana je s najnižim rizikom za smrtnost od svih uzroka te za razvoj kardiovaskularnih i mikrovaskularnih (pogađaju male krvne žile) bolesti u odnosu na vježbanje u ostalim dijelovima dana, pokazala je nova australska studija u kojoj su sudjelovale osobe s debljinom, uključujući one s dijabetesom tipa 2. Otprije je poznato da umjerena do snažna aerobna aktivnost ublažava kardiometaboličke rizične čimbenike, a istraživački tim sa Sveučilišta u Sydneyju sada je usporedio učinke tog vježbanja u jutarnjim, poslijepodnevnim i večernjim satima. Rezultati su objavljeni u online izdanju magazina Diabetes Care.

Aerobna aktivnost

Znanstvenici su analizirali podatke o vježbanju 29.836 sudionika studije UK Biobank koji su prikupljeni unutar pet godina. Svi promatrani imali su indeks tjelesne mase viši od 30, srednja dob bila im je 62 godine, 53 posto bile su žene.

Otprilike desetina sudionika imala je dijabetes tipa 2. U obzir se uzimala aerobna aktivnost koja je trajala najmanje tri minute, a njen je intenzitet bio klasificiran kao lagan, umjeren ili snažan, prema podacima mjerača koje su sudionici koristili.

Sudionici su bili podijeljeni u jutarnju (od šest do 12 sati), popodnevnu (od 12 do 18) i večernju (od 18 do 24 sata) skupinu, prema tome u koje su doba dana pretežno vježbali. Oni koji nisu vježbali bili su kontrolna skupina. Povezanost između vremena vježbanja i smrtnosti te kardiovaskularnih i mikrovaskularnih bolesti procijenjena je tijekom srednjeg praćenja od osam godina.

Najniži rizici

Pokazalo se da je rizik za umiranje od svih uzroka u odnosu na kontrolnu skupinu najniži bio u večernjoj skupini ispitanika, a u podskupini koja je imala i dijabetes tipa 2 bio je još dodatno snižen. Ispitanici koji su vježbali poslije podne i ujutro također su imali niži rizik od umiranja iz bilo kojeg razloga u odnosu na nevježbače, ali slabije izražen.

Skupina večernjih vježbača imala je niži rizik i za pojavu kardiovaskularnih i mikrovaskularnih bolesti, a to je vrijedilo i za podskupinu s dijabetesom tipa 2. Autori su zaključili kako je vježbanje u večernjim satima u njihovoj studiji dosljedno povezano s najnižim rizikom od smrtnosti u odnosu na druge vremenske okvire.

Linker
02. lipanj 2024 07:32