SHUTTERSTOCK
brojanje koraka

Pola sata trčanja ili 10.000 koraka hodanja: što je bolje

Novo istraživanje pokazalo je da usredotočenost na vrijeme koje provedete u tjelovježbi može biti učinkovito za mršavljenje, dugovječnost i zdravlje srca

Najmanje 10.000 koraka dnevno dugo se smatralo zlatnim standardom za tjelovježbu, ali je novo istraživanje pokazalo da usredotočenost na vrijeme koje provedete u tjelovježbi umjesto broja koraka može biti jednako učinkovita za mršavljenje, dugovječnost i zdravlje srca.


Smanjenje rizika

Znanstvenici iz Brigham and Women‘s bolnice u Bostonu analizirali su četverogodišnje podatke gotovo 15.000 žena starijih od 62 godine. Svaka je sudionica studije nosila fitness gadget za mjerenje razine aktivnosti te je svake godine ispunila upitnik o navikama poput pušenja, konzumacije alkohola, visine, težine i menopauze te obiteljsku i osobnu anamnezu.

Autori studije otkrili su da su žene koje su radile 8000 do 8500 koraka dnevno smanjile rizik za srčane bolesti za 40 posto u usporedbi sa ženama koje su dnevno radile samo oko 3000 koraka. Isti učinak, odnosno 40 posto smanjeni rizik za srčane bolesti, imale su i žene koje su vježbale 75 minuta dnevno, što sugerira da je brojenje koraka možda nepotrebno.

Rezultati studije upućuju na to da osobe mogu birati između hodanja ili određenog vremenskog okvira za tjelovježbu kako bi smanjile rizik za smrt ili razvoj kardiovaskularnih bolesti. Za neke tjelovježba može uključivati aktivnosti poput tenisa, hodanja, trčanja, nogometa ili squasha, kod kojih se lako mogu brojati koraci. No jednak učinak mogu postići i oni koji više vole plivati ili, primjerice, voziti bicikl, i to jednostavnim mjerenjem trajanja aktivnosti.

Linker
27. lipanj 2024 15:47