SHUTTERSTOCK
Možete vi to

Pogrbljeno držanje loše je za disanje, cirkulaciju i probavu, no ovih će osam navika preokrenuti priču

Odaberite barem jednu

Pravilno držanje donosi mnoge prednosti. Otvara prostor pravilnom disanju, učvršćuje mišiće i naravno, čini da se ugodnije osjećamo u vlastitom tijelu. Unatoč tome, koliko se puta na dan uhvatite kako sjedite pogrbljeno pred kompjuterom ili hodate potpuno neprirodno s mobitelom u ruci? Čini se da nam ova naoko bezopasna kriva navika nimalo ne smeta, barem dok zbog prvih znakova bolova ne započnemo s odlascima fizioterapeutu.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto je pravilno držanje toliko važno?

Najjednostavniji i najvažniji odgovor je zato što pridonosi boljoj kvaliteti života. Pravilno držanje će pomoći u:

  • Sprječavanju boli - posebno bolove u leđima, vratu i ramenima smanjujući pritom opterećenje i napetosti mišića
  • Pokretljivosti zglobova - Pravilno držanje doprinijet će funkcionalnosti mišića i zglobova poboljšavajući pritom ravnotežu tijela, fleksibilnost i koordinaciju. Nabrojenim se također smanjuje rizik od ozljeda
  • Pravilnom disanju - Naše će pravilno držanje omogućiti dijafragmi slobodno kretanje. Ovo je izrazito važno jer se tako pluća bolje šire i daju prostor ulasku kisika. Uz to, pravilno će disanje povećati našu respiratornu učinkovitost.
  • Zdravlju probavnog sustava - Naša će pravilna postura tijela pomoći u sprječavanju kompresije probavnih organa. Kompresija u suprotnom može dovesti do problema poput refluksa kiseline i zatvora.
  • Boljoj cirkulaciji - Držanje je također važno za zdrav protok krvi kroz tijelo.
  • Zdravlju zglobova - Pravilno držanje smanjuje trošenje i moguće ozljede zglobova, a time sprečava i nastanak osteoartritisa.

Nabrojeno je samo nekoliko prednosti koje vas mogu potaknuti da se već sad, čitajući tekst, uspravite. U nastavku donosimo pojedine metode koje vam mogu pomoći u stjecanju navike pravilnog držanja.

image
SHUTTERSTOCK

Osam dobrih navika za pravilno držanje

1. Upišite pilates - Ova metoda vježbanja odlična je za učvršćivanje mišića tijela i općenito držanja. Uz to, povremeno zamijenite sjedenje na običnoj stolici s onim na pilates lopti. Neka vam to bude podsjetnik na držanje leđa uspravnima i ramenima otvorenima.

2. Upišite plivanje - Poznato je da je plivanje odličan sport za pravilno držanje. Jača sve mišiće tijela i ublažavanje ukočenost te bolove u vratu i leđima.

3. Vježbajte ramena i prsa - Postoje razne vježbe koje su usredotočene na područje ramena i prsa, a najjednostavnija koju možete raditi i na radnom mjestu su kružni pokreti cijelim rukama. Stavite ruke u vodoravni položaj i lagano zamahujte njima na naprijed pa nazad.

4. Ne stavljajte nogu preko noge - ili kako mi to kažemo ‘prekrižiti noge‘. Osim što možete doprinijeti stvaranju vena, prekrižene noge doprinijet će nepravilnom držanju, a onda i bolovima u leđima i vratu.

5. Povucite lopatice unazad - Na svoja ramena gledajte kao na građevne blokove držanja. Osim što će vas pravilno držanje fizički proljepšati, uspravna ramena omogućit će spomenuto pravilno disanje. To ćete postići tako da povučete lopatice unatrag.

6. Ustanite svako toliko - Ovaj se savjet posebno odnosi na svu onu populaciju koja uglavnom ima sjedilački način života.

7. Budite svjesni svog držanja - Ovaj se savjet nadovezuje na prethodni. Naime, prilikom sjedenja svako toliko pokušajte osvijestiti vlastito držanje. Druga metoda je da na papirić koji ćete zalijepiti na vama vidno mjesto, napišete podsjetnik o uspravnom držanju.

8. Nastojte se ne opterećivati - Konačno, no ne i manje važno, stres itekako može pridonijeti lošem držanju. Hormon stresa, kortizol zapravo slabi kosti i pretjerano radi na mišićnom tkivu što može dodatno otežati držanje tijela.

Linker
10. lipanj 2024 08:10