Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Lake vježbe za dobro jutro i energičan dan

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Probudite cijelo tijelo i razbudite um ovom sekvencom. Izvođenjem ovih dinamičnih vježbi ujutro nakon buđenja probudit ćete i razgibati cijelo tijelo, aktivirati energiju u tijelu i meridijanima, povećati cirkulaciju i tonus mišića. Nakon ove sekvence neće vam trebati kava i osjećat ćete visok nivo energije tokom cijelog dana. Preporučamo da se radi ujutro, no možete je izvoditi kad god vam odgovara, kad se želite energizirati i aktivirati tijelo, kao na primjer nakon višesatnog rada za računalom…

1) Sklopka

Stanite uspravno. Udahom skočite u raskoračni stav, istovremeno podignite ruke iznad glave i pljesnite dlanovima. Izdahom i skokom skupite noge i spustite ruke uz tijelo te pljesnite dlanovima o bedra. Trudimo se pljesnuti dlanom o dlan kod udaha i pljesnuti o bedra kod izdaha. Izvodi se 2 minute.

Dobrobiti: aktivira cijelo tijelo, budi meridijane, potiče cirkulaciju, pospješuje protok limfe

2) Klatno

Stanite se uspravno u raskoračni stav. Kralježnica, glava i vrat su ravni. Ispružite ruke ispred sebe kao da držite loptu između dlanova, udahnite i izdahom zaokrenite tijelo i ruke u stranu. Ponovite u drugu stranu. Pogledom pratite ruke, pazite da su vam ruke u paraleli s podom i laktovi ravni. Udah je kada je trup u sredini, a izdah kada se zaokreće u stranu. Ponovite 10 puta u svaku stranu.

Dobrobiti: razgibava kralježnicu i povećava njenu fleksibilnost, potiče cirkulaciju krvi i limfe

3) Klatno u čučnju

Uđite u čučanj i ispružite ruke ispred sebe kao da držite loptu između dlanova, udahnite i izdahom zaokrenite tijelo i ruke u stranu. Ponovite u drugu stranu. Pogledom pratite ruke, pazite da su vam ruke u paraleli s podom i laktovi ravni. Udah je kada je trup u sredini, a izdah kada se zaokreće u stranu. Ponovite 10 puta u svaku stranu.

Dobrobiti: razgibava kralježnicu, povećava fleksibilnost kralježnice, jača mišiće nogu, potiče cirkulaciju krvi i limfe

4) Klatno sa savijenim trupom

Stanite uspravno te nagnite trup prema naprijed i dovedite ga u paralelu s podom s time da su vam kralježnica, vrat i glava ravni (tijelo čini pravi kut). Pustite ruke da slobodno padnu ispred vas. S udahom zanjišite ruke i cijeli trup u desnu stranu tako da glava i oči prate pokret ruku (pazite da su vam laktovi ispruženi). S izdahom ponovite u drugu stranu. Koljena mogu biti lagano savijena. Ponovite 10 puta u svaku stranu.

Dobrobiti: razgibava kralježnicu, povećava fleksibilnost kralježnice, jača mišiće leđa, potiče cirkulaciju krvi i limfe

5 Čučnjevi

Stanite u mali raskoračni stav, stopala neka su u širini kukova. S dlanovima se primite za suprotno rame. Udahnite i s izdahom se spustite u duboki čučanj držeći leđa što ravnija. Udahom se vratite u uspravni položaj. Ponovite 20 puta

Dobrobiti: jačaju mišiće bedara, listova, leđa, potiču cirkulaciju, poboljšavaju protok limfe

Odmorite se u Shavasana položaju do 5 minuta.

Linker
17. srpanj 2024 22:36