Press
pokrenimo se

Akcija ‘12 minuta kretanja protiv raka‘ upozorava na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih vrsta karcinoma

Povodom Europskog tjedna borbe protiv raka brojni su građani sudjelovali u javnozdravstvenoj akciji

Pod vodstvom stručnjaka, 12-minutnim kretanjem u središtu Zagreba, organizatori su poslali iznimno važnu poruku koliko su svakodnevno kretanje, boravak u prirodi i zdrava prehrana važni jer ljudi koji se više kreću imaju više energije, što utječe i na općenito zadovoljstvo i pozitivan fizički, ali i psihički stav prema životu.

Sudionici ove javnozdravstvene akcije kretali su se 12 minuta od Europskog trga do Katedrale. U 11.55 sati (simbolično 5 minuta do 12 sati) laganom šetnjom okupljeni su se uputili prema Zagrebačkoj katedrali, a ovom šetnjom želi se ukazati da je uz tjelesnu aktivnost iznimno važno poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

Uz predstavnike Hrvatske lige protiv raka, prof. dr.sc. Damira Eljugu (predsjednika HLPR), prim.mr.sc. Ljerke Eljuge (predsjednica liginog povjerenstva za tumore dojke), dr. med. Nedu Ferenčić Vrban (glavna tajnica HLPR) i prim. Tatjanu Nemeth Blažić (dopredsjednicu HLPR), akciji su se tako priključili i naši nagrađivani sportaši: karataši Anđelo Kvesić, Ivan Kvesić i Sara Tomić, seniori KHL Medveščak Admirala Alex Dimitrijević i Lovro Hanžek te veslački Olimpijac Mario Vekić, kao ambasador akcije. Uz njih, pozivu su se odazvali i Sara i Miro Ungar, kao i gđa Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske – želi se naglasiti važnost kretanja, a isto tako i važnost pridržavanja 12 preporuka, poput održavanja zdrave tjelesne težine, zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, ne konzumacije duhanskih proizvoda i ostalih preporuka kojima je moguće prevenirati zloćudne bolesti za čak 40%.

Ova javnozdravstvena akcija kao i mnogi projekti Hrvatske lige protiv raka, proteklih godina doprinijeli su podizanju svijesti o važnosti prevencije kao jednog od najvažnijih čimbenika u postizanju smanjenja smrtnosti od raka u Hrvatskoj. “Riječ je o primarnoj prevenciji koja za

cilj ima da ne dobijemo rak, ali važna je i sekundarna prevencija kojom primjenjujemo određene dijagnostičke metode kojima se rak može otkriti u početnoj, gotovo potpuno izlječivoj fazi bolesti”, pojašnjava prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Podupiratelji akcije su Zagrebačka liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj, Škola Narodnog zdravlja Andrija Štampar te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uz samu tjelesnu aktivnost, stručnjaci su građane educirali o važnosti poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo putem 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave svih oblika ove opake bolesti.

Europski kodeks borbe protiv raka u 12 točaka:

1. Ne pušite cigarete i ne konzumirajte bilo koji oblik duhanskog proizvoda, niti e-cigarete.

2. Učinite svoj dom slobodnim od duhanskog dima i održite nepušenje u svom okruženju.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4. Budite tjelesno aktivni.

5. Hranite se zdravo.

6. Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola.

7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i koristite zaštitu.

8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva za izbjegavanje izloženosti karcinogenima na radnom mjestu.

9. Saznajte jeste li izloženi radonu u svom domu i okolišu. Ako jeste, saznajte koje mjere prevencije možete poduzeti.

10. Za žene: dojite svoje dijete.

11. Za djecu i mlade: cijepite se protiv raka koji uzrokuje virus hepatitisa B i humani papiloma virus (HPV).

12. Sudjelujte u programima za probirno testiranje i rano otkrivanje raka i njegovih predstadija.

Linker
16. lipanj 2024 10:21