U svakom slučaju, valja ih se podsjetiti jer vam mogu uštedjeti puno vremena u pripremi jela. Ukoliko i sami znate neki trik koji bi pomogao, slobodno ga u komentarima podijelite s nama :)
Gljive ostaju svježe u papirnatoj vrećici
Gljive postanu gnjecave ako ih ostavite u plastici. Kada ih donesete kući, izvadite ih iz plastične vrećice ili ambalaže te ih poredajte u papirnatu vrećicu - jedan red gljiva složite u horizontalno postavljenu vrećicu pa ga prekrijte papirnatim ručnikom. Slažite dalje redove na isti način sve dok vrećica ne bude gotovo puna. Prije nego što vrećicu spremite u hladnjak, zamotajte vrh i učvrstite ga selotejpom ili štipaljkom. Ovako spremljene gljive mogu stajati i do dva tjedna.
Čišćenje zagorjele tave
Ako vam je tava zagorjela, poprskajte je sodom bikarbonom razmućenom u vodi i pustite da odstoji nekoliko sati. Bikarbona će odvojiti zagorjele ostatke hrane.
Daska bez mirisa
Kako biste spriječili da drvena daska za rezanje primi miris češnjaka, prije rezana pospite je solju. Miris se neće primiti.
Kako izmjeriti ljepljive namirnice?
Med ili šećerni sirup teško je precizno izmjeriti, jer će se dio zalijepiti za stijenke posude kuhinjske vage.
Najbolje je posudu premazati tankim slojem ulja pa će med poslije vaganja lako skliznuti iz nje.
Lakše usitnjavanje u mužaru
Sjemenke kima ili korijandra lakše ćete usitniti u mužaru ako im dodate malo soli. Posao će olakšati kristalići soli. Samo poslije pripazite kod soljenja jela.
Luk u čarapi
Luk i češnjak mogu trajati i do šest mjeseci ako ih čuvate u najlonskim čarapama. Stavite luk u čarapu pa zavežite čvor iznad svake glavice. Objesite čarape s lukom na hladnom i suhom mjestu.
Razdvojene banane
Ne držite banane i jabuke u blizini ostalog voća jer potiču brže truljenje. Imajte na umu i da se banane u grozdu brže kvare. Razdvojite ih nakon kupnje i trajat će dvostruko dulje.
Brzo omekšavanje maslaca iz hladnjaka
Napunite čašu vrelom vodom i ostavite da odstoji koju minutu kako bi se staklo zagrijalo.
Izlijte vodu iz čaše pa praznu čašu stavite preko maslaca izvađenog iz hladnjaka okrenutu prema dolje. Maslac će omekšati za tren!
Hladno vrhnje lakše je istući
Dobro ohladite smjesu (slatko ili biljno vrhnje ili kombinacija mlijeka i praška za šlag) prije nego što počnete miješati. Hladna krema se lakše istuče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....