SHUTTERSTOCK
bolje pamćenje

Za britkiji um i kognitivno zdravlje nakon 40-e posegnite za ovih šest moćnih napitaka

Za zdrav mozak je potrebna i nutritivno obogaćena prehrana


Pamćenje, pažnja, logičko zaključivanje i rasuđivanje, jezik i govor, radna memorija, učenje te brzina obrade informacija, sve to pripada našim kognitivnim sposobnostima koje s godinama prirodno opadaju. Ipak, način na koji živimo uvelike može utjecati na očuvanje ovih sposobnosti, a to je posebno važno već nakon 40-e godine života. Osim uvođenja redovite aktivnosti, zatim aktivnosti poput čitanja i bavljenja raznim hobijima, izbjegavanje alkohola i cigareta će značajno doprinijeti blagostanju kognitivnog zdravlja. Međutim, za zdrav mozak je potrebna i nutritivno obogaćena prehrana.

image
SHUTTERSTOCK

Ovi napici puni su hranjivih tvari i spojeva koji mogu poboljšati pamćenje, održati naš um oštrim i zaštititi nas od kognitivnog pada.

1. Sok od cikle

Odličan je izbor za jačanje kognitivnih funkcija zbog visoke razine nitrata koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, koji pak pomaže proširiti krvne žile i poboljšati protok krvi i dopremu kisika do mozga. Sok od cikle možete pripremiti na nekoliko načina. Ciklu možete nasjeckati i ispeći, a zatim je staviti u blender. Za još bržu metodu upotrijebite sokovnik u koji uz ciklu možete dodati i ostale začine poput đumbira, mente, jabuke i drugo.

Dobro je ipak znati da je cikla bogata oksalatima koji mogu dovesti do bubrežnih kamenaca. Ako ste se već susreli s ovom boljkom, izbjegavajte ciklu ili je jedite tek kao rijetku poslasticu.

2. Smoothie od borovnice

Borovnice su bogate flavonoidima za koje se zna da poboljšavaju kognitivnu funkciju. Stoga, ovo voće možete tijekom dana grickati samostalno, a ujutro vam može poslužiti kao ukusan sastojak raznih smoothieja.

3. Zeleni čaj

Ne vole ga svi, no oni kojima je podnošljiv njegov okus, zavoljet će ga još više. Naime zeleni čaj je moćan saveznik zdravlja mozga zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidansa, posebice katehina.

Sadržaj kofeina u zelenom čaju poboljšava fokus i budnost bez izazivanja osjećaja nervoze koji se često povezuje s kavom. Zeleni čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, koja potiče opuštanje i smanjuje stres, dodatno poboljšavajući opće raspoloženje.

4. Zlatno mlijeko

Mlijeko s kurkumom, poznatije i kao zlatno mlijeko snažnog je protuupalnog i antioksidativnog učinka koji djeluje blagotvorno na probavni sustav, pročišćava krv i opušta prije spavanja. Također, kurkumin je povezan s raspoloženjem i pamćenjem te može pomoći u smanjenju upale u mozgu smanjujući rizik od kognitivnog pada.

Za zlatno mlijeko trebat će vam:

  • 2 dl mlijeka
  • 1/3 žličice kurkume
  • med
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 cm ribanog đumbira.

Priprema:

1. Zagrijte mlijeko, dodajte mu začine i stavite da se kuha, ali ne i da zakipi.

2. Kad je kuhano, procijedite i zasladite medom.

3. Pijte toplo.

5. Matcha

Matcha je zeleni čaj u prahu s većom koncentracijom antioksidansa i L-teanina. Ovaj napitak omogućuje dugotrajnije oslobađanje energije i poboljšanu koncentraciju.

L-teanin u matchi potiče na opuštanje i može pomoći u smanjenju stresa. Snažna doza antioksidansa iz ovog zelenog napitka štite moždane stanice i podržavaju cjelokupno kognitivno blagostanje.

image
SHUTTERSTOCK

6. Kava

Da, u zdrave napitke stručnjaci ubrajaju i kavu. Ako želite malo više kofeina, šalica crne kave ne može škoditi. Ovaj tradicionalni jutarnji napitak može pojačati budnost, fokus i kognitivne performanse. Ispijanje kave možete upotpuniti s kockicom tamne čokolade, bogate flavonoidima koji imaju neuroprotektivna svojstva i mogu poboljšati protok krvi u mozgu.

Linker
17. kolovoz 2024 11:08