SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Valovi vrućine nisu najučestaliji simptom menopauze, evo koji su to važniji rani pokazatelji

Unatoč učestalom mišljenju da su valovi vrućine glavni simptom i pokazatelj menopauze, nova istraživanja pokazuju suprotno


Valovi vrućine često se smatraju jednim od najuobičajenijih simptoma menopauze, ali novi podaci sugeriraju da bi mogli biti puno rjeđi nego što se već godinama vjeruje. Nedavno istraživanje koje je uključivalo 5000 žena otkrilo je da su, suprotno uvriježenom mišljenju, promjene raspoloženja, probavni problemi i problemi sa spavanjem daleko češći simptomi tijekom perimenopauzalne faze.


Najpoznatiji simptomi

Perimenopauza - faza koja vodi do menopauze kada počinju hormonalne promjene - obično počinje u ranim 40-ima, ali može započeti već u 30-ima. Iako mnogi ovo vrijeme povezuju s valunzima, noćnim znojenjem i vaginalnom suhoćom, rezultati istraživanja pokazuju da ih doživljava samo manjina žena.

Manje od 40 posto žena prijavilo je navale vrućine tijekom perimenopauze, a ostali klasični znakovi, poput vaginalne suhoće ili nelagode tijekom seksa, zahvatili su 40 posto, dok je oko polovice doživjelo noćno znojenje. Neredovite mjesečnice, još jedan čest simptom, primijetilo je 58 žena.


Suptilniji znakovi

Iako bi ovi fizički simptomi mogli biti poznatiji, suptilnije promjene dominiraju životima mnogih žena u perimenopauzi. Više od 80 posto ispitanih žena reklo je da su doživjele promjene raspoloženja, a više od tri četvrtine prijavilo je probleme poput nadutosti, poremećaja spavanja i moždane magle.

Ovi se simptomi lako mogu zamijeniti s učincima stresa ili drugih zdravstvenih problema, zbog čega ih mnoge žene odbacuju kao dio modernog života, ali oni su značajni znakovi prijelaza u perimenopauzi. Dr. Thom Phillips, liječnik opće prakse i klinički voditelj za Forth, tvrtku koja je provela istraživanje, sugerirao je da žene koje doživljavaju ove promjene mogu imati koristi od hormonskog probira kako bi se razjasnilo može li perimenopauza biti uzrok.


Hormonalne promjene i mentalno zdravlje

Hormonalne fluktuacije tijekom perimenopauze, posebno promjene estrogena, igraju ključnu ulogu u pokretanju simptoma povezanih s raspoloženjem. Estrogen je uključen u regulaciju raspoloženja, a kako se razine mijenjaju, žene mogu osjetiti pojačanu anksioznost, depresiju ili razdražljivost. Ova veza naglašava zašto su izazovi mentalnog zdravlja toliko izraženi u ovom razdoblju.

Linker
14. listopad 2024 12:02