I sami znate da ispit možete pasti i kad ste za njega učili mjesecima, dakle moguće je i proći ga ako učite tek nekoliko sati prije... Ne gubite vjeru!
 Foto: iStock
Sjedi i uči

Uz ove trikove i malo sreće položit ćete taj ispit čak i ako učite samo dan prije

Svi smo našli bar jednom u životu u ovakvoj situaciji, a najbitnije je da ne gubite vrijeme. Bez obzira radi li se o ispitu u srednjoj ili na fakultetu, stručni ili pravosudni, svima se 'omakne' da učimo noć prije samog ispita. No, rezultat svejedno ne mora izostati.

Kombinacija samouvjerenosti da ćemo naučiti gradivo u par dana, zatim par neplaniranih izlazaka, druge obaveze, malo lijenosti (jer nitko nije savršen) i došli smo do dan prije ispita, a da nismo pripremljeni. I što sad? Iako jedan dan nije idealni vremenski rok da naučimo sve što bi moglo biti na ispitu, evo nekoliko trikova kako naučiti što više u što manje vremena.

KORAK 1

Za početak krenimo od prostorije u kojoj učite, bit će vam puno lakše ako je soba dobro osvijetljena i prozračena.

Savjet više! Nikako nemojte učiti ležeći na krevetu ili trosjedu. Veća je mogućnost da ćete zaspati, nego bilo što zapamtiti.

KORAK 2

Fokusirajte se na najvažnije dijelove gradiva - u ovom slučaju su markeri vaši najbolji prijatelji. Pomoću njih podcrtavajte važne rečenice, čitajte ih s razumijevanjem i pokušajte što više toga upamtiti tako da pročitate ulomak, a potom ga prepričate svojim riječima.

Savjet više! Jedan od najboljih trikova da zapamtite gradivo jest da pročitane definicije pokušate ubaciti u primjere iz svakodnevnog života, tako ćete ih puno lakše i efikasnije upamtiti.

KORAK 3

Kada prelazite s gradiva na gradivo napravite pauzu od 5 do 10 minuta. Najbolje je da se za to vrijeme odmaknete od knjiga i protegnete noge. Pritom možete pijuckati zeleni čaj koji, prema kineskoj medicini, pozitivno utječe na pamćenje.

Savjet više! Po završetku svakog poglavlja ili cjeline koju pokušavate naučiti na komad papira napišite najbitnije definicije - bit će vam lakše pred ispit ponoviti zapisano na jednom mjestu.

Foto: iStock
U društvu je, naravno, puno lakše. No usredotočite se na cilj, nije vrijeme za zabavu. To možete i sutra, nakon što prođete ispit :)

KORAK 4

Ponavljanje je majka znanja, a ako imate kolegu s kojim se možete pripremiti za ispit, idealno! Prođite zajedno najbitnije dijelove gradiva, a zatim jedno drugome prepričajte sve što ste naučili. Tako ćete pokriti međusobne rupe u znanju i lakše zapamtiti ono što vam nedostaje od gradiva i dobiti potrebne informacije.

Savjet više! Ako nemate kolegu koji će uskočiti, ne paničarite. Zamolite člana obitelji da pročita dio gradiva koji ćete prepričati i neka vam eventualno uskoči kada zapnete.

KORAK 5

Iako vam se litre kave čine kao najbolja opcija kako biste ostali budni, zbog prevelike doze kofeina možete postati nervozni, razdražljivi, hiperaktivni, te će vam se smanjiti mogućnost koncentracije. Radije si pripremite već spomenuti zeleni čaj i hladnu vodu, koji će vas također održati budnima, ali i pomoći pri učenju. Stres prije ispita dovoljan je okidač sam po sebi, nemojte si dodatno otežavati situaciju.

A što je s hranom? Točno! Gladni ne možemo ništa. Ne možemo zaspati, raditi, pa, naravno, ne možemo ni pamtiti. Kako biste svojem mozgiću dali upravo ono što mu treba, najbolje je da posegnete za grožđem. Nasreću, još uvijek traje njegova sezona pa su njegovi šećeri, koji su vam u ovom trenutku neophodni, na vrhuncu. I tamna čokolada će pomoći (ako nije punjena alkoholom, koji vam u ovoj situaciji nikako ne treba, pa prste k sebi).

Savjet više! U slučaju da vam stresna situacija poput ove prouzroči glavobolju, odmah uzmite tabletu protiv bolova (zato se mi ne odvajamo od Neofena*:)), kako biste sutradan na ispit izašli s brigom manje.

KORAK 6

Pretpostavimo da ste učili dobar dio dana prije ispita. Već je gluho doba noći i najradije biste prošli još jednom sve ispočetka, pa i probdjeli do ispita - no nemojte! Zatvorite knjige, ugasite svjetlo i navijte budilicu dovoljno rano da sve još jednom ponovite.

Savjet više! Kao što smo već naglasili - ponavljanje je majka znanja. No, bit će djelotvornije ako to učinite nakon nekoliko sati sna, nego umorni od višesatnog upijanja novog gradiva.

PROBAJ, NE KOŠTA NIŠTA

Postoji metoda za koju znanstvenici tvrde da zaista djeluje. Oni tvrde da stiskanjem šake aktiviramo moždane regije koje su ključne za pamćenje. Slikovito, to znači da kad ponavljate neku definiciju stisnete čvrsto šaku, jer će vam tako biti puno lakše prizvati naučeno iz pamćenja.


*Neofen je lijek za ublažavanje bolova. Sadrži ibuprofen. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Linker
15. svibanj 2024 07:17