SHUTTERSTOCK
liječi niz bolesti

Upoznajte jednu od najmoćnijih biljaka koja vodi do boljeg seksa, a dokazano podržava zdravlje srca i umanjuje stres

Konzumira se u obliku čajeva, praha, tinkture i dodataka prehrani


Ashwagandha je netoksična biljka koja privlači pozornost mnogih zbog svoje sposobnosti smanjenja stresa i tjeskobe. To pak doprinosi nižoj razini kortizola, a posljedično i stabilnim glikemijama. Osim toga, u stoljetnoj Ayurvedi koristi se za liječenje niza stanja poput reume i nesanice. Ashwagandha je dio klase biljaka koje se nazivaju adaptogeni poznati po svojim zdravstvenim dobrobitima kada se konzumiraju kao čajevi, prahovi, tinkture i dodaci prehrani ili u sirovom obliku.

Sedam zdravstvenih dobrobiti ashwagandhe

Dok se istraživanja oko ove biljke i dalje nastavljaju razvijati, znanstvenici diljem svijeta posebno ističu sljedećih sedam prednosti:

1. Ublažava stres i tjeskobu

Ashwagandha je možda najpoznatija po svojim svojstvima ublažavanja stresa što je dokazalo preko nekoliko studija. Također, vjeruje se da može poboljšati kvalitetu sna.

2. Snižava šećer i masnoću u krvi

Nekoliko manjih kliničkih studija otkrilo je da je ova biljka korisna u smanjenju razine glukoze u krvi i triglicerida.

image
SHUTTERSTOCK

3. Povećava mišiće i snagu

Jedno je istraživanje pokazalo da su sudionici iskusili povećanu brzinu i snagu zahvaljujući konzumaciji ashwagandhe. Također, uočene su jače mišićne snage, uz niži postotak tjelesne masti i smanjena razina kolesterola. Liječenje ovim adaptogenom dalo je pozitivne rezultate u drugoj studiji koja je provedena samo s muškim sudionicima. U usporedbi sa skupinom koja je primala placebo, muškarci koji su primali ovu biljku, primijetili su značajne dobitke u mišićnoj snazi i veličini mišića u rukama i prsima, kao i značajno smanjenje postotka tjelesne masti nakon treninga.

4. Poboljšava seksualnu funkciju kod žena

Ako je vjerovati ovoj kliničkoj studiji, konzumiranje ove biljke može koristiti ženama za povećanjem seksualne želje. Primjena ashwagandhe rezultirala je značajnim poboljšanjima u uzbuđenju, lubrikaciji, orgazmu i zadovoljstvu.

Korijen ashwagandhe (lat. Withania somnifera) je afrodizijak, pomlađuje, poboljšava seksualnu izvedbu i pruža dobrobit cijelom organizmu. Prah ashwagandhe može se umiješati u toplo mlijeko zaslađeno s malo šećera.

image
SHUTTERSTOCK

5. Povećava plodnost i razinu testosterona kod muškaraca

Uz sve nabrojene pogodnosti, ashwagandha također pruža reproduktivne koristi za muškarce. Pokazalo se da davanje ove biljke neplodnim muškarcima značajno poboljšava kvalitetu sperme ponovnom ravnotežom razina reproduktivnih hormona. Nakon provedene studije, 14 posto partnerica muških pacijenata je zatrudnjelo.

6. Izoštrava fokus i pamćenje

Ova moćna biljka može pomoći u poboljšanju kognicije, pamćenja i sposobnosti izvođenja motoričkih odgovora nakon uputa. Otkrile su to male studije kod kojih je, u usporedbi s placebom, ashwagandha značajno poboljšala vrijeme reakcije sudionika tijekom kognitivnih i psihomotornih testova. Ova biljka je značajno poboljšala raspon pažnje sudionika, kao i njihovo neposredno i opće pamćenje kroz niz testova.

7. Podržava zdravlje srca

Ashwagandha može povećati maksimalnu razinu kisika VO2 (maksimalna količina kisika koju unosimo tijekom fizičkog napora). Te se razine koriste za mjerenje kardiorespiratorne izdržljivosti, koliko dobro srce i pluća dostavljaju kisik mišićima tijekom fizičke aktivnosti. Više razine VO2 max mogu ukazivati na zdravo srce koje dobro radi pod naporima.

Rizici i nuspojave

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir prije nego što dodate ovu biljku svojoj prehrani. Ako već uzimate druge lijekove, ashwagandha može pojačati ili oslabiti njihovo djelovanje. Stoga bi se prije svakako morali konzultirati s liječnikom. Isto tako, ako ste trudni, dojite, imunokompromitirani, uskoro idete na operaciju ili imate problem sa štitnjačom, treba biti oprezan.

Koju dozu uzeti?

Veće doze mogu izazvati neželjene nuspojave, poput povraćanja i proljeva pa stručnjaci savjetuju češće uzimanje manjih doza kako biste imali najviše koristi od ove biljke.

Linker
15. svibanj 2024 11:19