SHUTTERSTOCK
nova studija

Stručnjaci upozoravaju: Čišćenje sokovima u samo tri dana može pokrenuti šokantne promjene u tijelu

Mnogi ljudi čišćenje sokovima doživljavaju kao zdravu metodu, ali studija nudi drugačije rezultate


Dan ili nekoliko dana samo na povrtnim i voćnim sokovima metoda je koju mnogi primjenjuju za detoksiciranje organizma, no nova studija Sveučilišta Northwestern pokazuje da to nije baš dobra ideja. Konzumiramo li, naime, samo sokove, pa makar i na tri dana, možemo potaknuti promjene u crijevnim i oralnim bakterijama koje su povezane sa stanjem upale i kognitivnim padom.

Za studiju, koja je nedavno objavljena u publikaciji Nutrients, znanstvenici su pratili tri skupine odraslih osoba. Jedna je samo pila sokove, druga je konzumirala sokove i cjelovite biljne namirnice, a treća samo cjelovite biljne namirnice. Znanstvenici su svima uzeli uzorke sline, briseve s unutrašnje strane obraza i uzorke stolice prije, tijekom i nakon provođenja ovih dijeta kako bi analizirali bakterijske promjene koristeći tehnike sekvenciranja gena.

image

Cijeđenjem sokovi gube velik dio vlakana prisutan u voću i povrću

SHUTTERSTOCK

Neravnoteža u mikrobiomu

Kod onih koji su samo pili sokove pojavio se najveći porast broja bakterija povezanih s upalom i propusnošću crijeva, dok su u grupi koja je jela cjelovitu biljnu hranu zabilježene povoljnije mikrobne promjene. Skupina koja je uzimala i sok i hranu imala je neke nepoželjne bakterijske pomake, ali ne tako ozbiljne kao skupina na sokovima. Otkrića sugeriraju da pijenje cijeđenih sokova može poremetiti mikrobiom, a to potencijalno može dovesti do dugoročnih zdravstvenih posljedica.

- Mnogi ljudi čišćenje sokovima doživljavaju kao zdravu metodu, ali studija nudi drugačije rezultate. Konzumacija velikih količina sokova, a oni sadrže malo vlakana, može dovesti do neravnoteže u mikrobiomu što može imati negativne posljedice, poput upale i lošijeg zdravlja crijeva - rekla je koautorica studije dr. Melinda Ring, direktorica Centra Osher za integrativno zdravlje na Sveučilištu Northwestern.


Zašto su vlakna važna

Cijeđenjem sokovi gube velik dio vlakana prisutan u voću i povrću, a time bez hrane ostaju korisne bakterije koje proizvode važne protuupalne spojeve, poput butirata (sol maslačne kiseline koja je izvor energije za stanice koje grade stijenku debelog crijeva). Za razliku od za nas dobrih bakterija koje se hrane vlaknima, uz obilje sokova mogu se bolje razmnožavati štetne bakterije koje vole šećer, narušavajući time mikrobiom crijeva i usne šupljine. Studija sugerira i da smanjen unos vlakana može utjecati na metabolizam, imunitet pa i na mentalno zdravlje.


Brz odgovor u ustima

Za razliku od crijevnog mikrobioma, koji ostaje relativno stabilan, mikrobiom u ustima pokazuje dramatične promjene već tijekom dijete sa sokovima. Znanstvenici su otkrili smanjenje broja korisnih bakterija i povećanje populacije bakterija iz skupine povezane s upalom.

- To pokazuje koliko brzo odabir prehrane može utjecati na populaciju bakterija povezanih sa zdravljem, a oralni bi mikrobiom mogao biti brzi barometar utjecaja prehrane - rekla je dr. Ring.

Stručnjaci ističu kako su potrebna dodatna istraživanja o utjecaju dijete sa sokovima i drugih dijeta na mikrobiom. Posebno je to važno kod djece, koja često uzimaju sokove kao zamjenu za voće.

- Nutritivni sastav sokova, posebno razine ugljikohidrata, ovdje igra ključnu ulogu u oblikovanju mikrobne dinamike u crijevima i usnoj šupljini i treba ga pažljivo razmotriti - rekla je prva autorica studije, profesorica mikrobiologije hrane Maria Luisa Savo Sardaro. Studija naglašava i koliko je važno davati prioritet vlaknima u prehrambenim smjernicama i proizvodnji hrane, a znanstvenici poručuju da cijeđene sokove, ako baš ne možete bez njih, uvijek kombinirate sa cjelovitom hranom kako biste uravnotežili utjecaje na mikrobiom.

10. veljača 2025 07:15