SHUTTERSTOCK
Znakovi

Stomatolog upozorava: Ova tri simptoma u ustima upućuju na prisutnost raka

Naše oralno zdravlje prozor je cjelokupnog zdravlja, a rak je samo jedno od stanja koje se može otkriti

Simptomi raka često se pojavljuju na područjima našeg tijela koja ne bismo očekivali. Međutim, njihovo brzo prepoznavanje može kupiti dragocjeno vrijeme za pravovremenu intervenciju i moguće poboljšanje prognoze. Tako je studija iz 2019. godine pokazala kako je loše oralno zdravlje povezano sa 75 posto većim rizikom od razvoja raka jetre.

Tri simptoma u ustima koja upućuju na mogućnost raka

1. Čirevi u ustima

Bolne mrlje ili kvržice koje se nalaze u ustima mogu biti znak upozorenja za različita oralna stanja ili šire zdravstvene probleme. Od zubnih proteza do nedostatka vitamina, mnogo je okidača za zajednički problem. Međutim, ako su vaši ulkusi ustrajni, mogli bi biti znak nečeg zloćudnijeg.

- Čireve koji nisu zacijelili nakon dva tjedna treba provjeriti, jer, ovaj simptom bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg poput raka usta – rekao je stomatolog Neil Sikka .

2. Vatrenocrvene mrlje

Crvene mrlje, poznate i kao eritroplakija, koje udaraju osobito na jezik ili unutarnju sluznicu usta mogu biti još jedan znak upozorenja.

Znakovi eritroplakije uključuje krvarenje i jako crvenilo te zahvaća dno usne šupljine, bočnu stranu jezika, meko nepce i krajnike.

- Iako ovo stanje može biti normalno, ono također može ukazati na prekancerozne uvjete - smatra stručnjak.

3. Zadah sličan amonijaku

Posljednji znak upozorenja na stomatološkoj listi ne može se vidjeti, ali se može njušiti.

- Zadah koji miriše kao amonijak ili mokraća može biti povezan s problemima s bubrezima ili jetrom. Loše oralno zdravlje povezano je s porastom raka jetre - dodaje stomatolog Sikka.

Ako imate bilo koji od gore opisanih simptoma, stručnjak je preporučio da posjetite svog stomatologa. On će vidjeti cjelokupnu sliku i isključiti bilo kakve ozbiljne probleme.

Linker
13. ožujak 2024 19:51