SHUTTERSTOCK
čuvarica organizma

Šest ključnih koraka koji su neophodni za zdravlje naše štitnjače - preskačete li koji?

Ova endokrina žlijezda u obliku leptira zadužena je za brojne funkcije u tijelu


Štitnjača je nevjerojatno mali, a izuzetno važan organ smješten u donjem dijelu vrata. Ova endokrina žlijezda u obliku leptira zadužena je za brojne funkcije, pa se nerijetko zovemo i zaštitnicom, odnosno čuvaricom cijelog organizma. Svaka stanica u tijelu reagira na hormone štitnjače, koji određuju brzinu metabolizma i pokreću funkcije stanica. Ako štitnjača ne radi ispravno, možete osjetiti brojne simptome, a među kojima i problem sa zatvorom, konstantnim umorom, anksioznost, slabost u mišićima, suhu kožu i netoleranciju na hladnoću.

Dva najvažnija hormona štitnjače su T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Ova dva hormona, nakon što se oslobode, putuju kroz tijelo putem krvotoka, pretvarajući kisik i kalorije u energiju, a ona je ključna za kognitivne funkcije, regulaciju raspoloženja, probavne procese, zdrav seksualni nagon i još mnogo toga. Međutim, kada dođe do disbalansa ovog organa, pati i sve ostalo.

Šest navika koje će smanjiti simptome

Da bismo smanjili neugodne simptome hipotireoze ili hipertireoze, vrijedi usvojiti sljedećih šest rutina:

1. Smanjiti, a potom potpuno ukinuti unos procesuirane hrane - ova će promjena rutine doprinijeti smanjenju rizika od bolesti štitnjače.

2. Ograničiti izloženost toksinima - razne kemikalije i pesticidi na koje nailazimo u prehrambenim i neprehrambenim proizvodima plodno su tlo za disbalans hormona štitnjače. Neki od koraka koje možete poduzeti je korištenje staklenog posuđa, a izbjegavati plastiku, koristiti filter za vodu, kupovati organske namirnice kad god je to moguće i koristiti kozmetiku koja u sastavu nema teških metala.

3. Uvesti redovitu tjelesnu aktivnost - pomaže fizičkom i mentalnom zdravlju.

4. Uključiti hranu bogatu vitaminom A - nedostatak ovog vitamina povezan je s funkcionalnim oštećenjem štitnjače i često je povezan s nedostatkom joda.

5. Smanjiti unos kave - ovisnost o kofeinu može poremetiti rad hormona štitnjače. Ne piti više od četiri šalice dnevno.

6. Manjak sna - nedovoljno sna i njegova loša kvaliteta mogu dovesti do hormonalnog disbalansa, stoga je važno i ovaj dio uključiti u svoju rutinu zdravlja. Odlazak u krevet oko 22 sata, reduciranje gledanja u ekrane, barem dva sata prije spavanja, čitanje knjige i lagana meditacija ključ su uspjeha.

Linker
25. rujan 2024 14:55