
Analizirajući podatke više od 160.000 žena, američki znanstvenici su otkrili da su one koje su često konzumirale pića krcata šećerom imale značajno veći rizik za razvoj opake bolesti od onih koje su pile manje od jednog takvog pića mjesečno. Rekli su da takav rezultat studije dijelom može objasniti porast slučajeva raka usne šupljine, naročito među ženama, koji je zabilježen posljednjih godina. Ipak, dodali su i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se mogao donijeti jasan i čvrst zaključak. Autori studije su istaknuli i da bi ovakvi rezultati trebali biti poticaj kreatorima politika da porade na smanjenju udjela šećera u modernoj prehrani.
U spomenutoj analizi nisu bile precizno navedene marke pića, kao ni limunada i ledeni čajevi koje su žene pile tijekom studije. Znanstvenici su imali priliku i direktno izmjeriti udio šećera pića koja su žene konzumirale, umjesto da se samo oslanjaju na njihove izjave o tome koliko su pića konzumirale mjesečno u anketama koje su provođene svake četiri godine. Zatim su dobivene podatke o unosu usporedili s dijagnozama raka usne šupljine, kojih je zabilježeno 124 tijekom 30 godina koliko je trajala studija. Analiza je otkrila da su žene koje su konzumirale jedno ili više zaslađenih pića dnevno imale 4,87 puta veći rizik za razvoj raka usne šupljine u usporedbi sa ženama koje su pile manje od jednog pića mjesečno. Povećani rizik je ostao čak i kod žena koje nisu pušile niti redovito konzumirale alkohol, a zna se da obje te navike povećavaju šanse za razvoj raka usne šupljine.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup mogući uzrok
Ukupno je oko 20.000 žena uključenih u studiju izjavilo da pije više od jednog zaslađenog pića dnevno. Unos pića koja su sadržavala alternative šećeru, poput umjetnih sladila, nije bio uzet u obzir u analizi. Autori studije ističu da je na početku studije rizik za razvoj raka usne šupljine bio nizak kod svih žena koje su sudjelovale u studiji te su procijenili da bi povećan rizik za rak usta uslijed konzumacije zaslađenih pića mogao dovesti do čak 3 slučajeva bolesti više na 100.000 ljudi. Znanstvenici, koji su rezultate spomenute studije objavili u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, kažu da je ostalo nejasno na koji način zaslađena pića mogu djelovati kao okidač za razvoj raka usta te da to tek treba istražiti. Ipak, sugeriraju da bi visoko fruktozni kukuruzni sirup, tip šećera koji se najčešće koristi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima, a koji je već ranije povezan s bolešću desni, mogao biti jedno moguće objašnjenje. Dodaju da bi taj sirup, uz ostale šećere u sastavu pića, mogao narušiti ravnotežu bakterija u usnoj šupljini, što bi moglo izazvati upalu i promjene u stanicama koje bi mogle postati kancerozne. Napominju i da je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zabilježen neobjašnjiv globalni porast slučajeva raka usne šupljine među nepušačima, koji se tradicionalno smatraju skupinom s niskim rizikom za tu bolest.
1 limenka = 35 g šećera
Iako postoje teorije o tome kako bi uzrok mogao biti humani papiloma virus koji se širi oralnim seksom, znanstvenici kažu da točan uzrok u mnogim slučajevima ostaje nepoznat. Autori studije sada imaju u planu provesti sličnu studiju na većem uzorku kako bi potvrdili svoje rezultate jer je jedno od ograničenja bilo to što su u ovoj studiji sudjelovale isključivo žene, što znači da se rezultati možda ne mogu primijeniti i na muškarce. Do novih i potpunijih rezultata, ostaju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da bi djeca i odrasli trebali ograničiti unos slobodnih šećera na maksimalno 10 posto ukupnog energetskog unosa, što bi značilo da dnevni jelovnik od 2.000 kalorija ne bi smio sadržavati više od 50 g slobodnih šećera. Za informaciju, jedna limenka klasične Coca cole od 330 ml sadrži 35 g šećera. Također, zdravstvene službe stalno upozoravaju da prekomjeran unos šećera može dovesti do povećanog rizika za debljinu i pretilost, a pretilost je sama po sebi povezana s povećanim rizikom za nekoliko vrsta raka, ali i drugih teških bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa tip 2.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....