SHUTTERSTOCK
Nove spoznaje

Rezultati studije: Poznati zaslađivač povezan je s dvostrukim rizikom od srčanog i moždanog udara

Ljudi s rizikom od dijabetesa među najosjetljivijima su na razvoj krvnih ugrušaka

Istraživači klinike Cleveland, predvođeni kardiologom Stanleyjem Hazenom, potvrdili su povezanost visoke razine cirkulirajućeg ksilitola s povišenim trogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih događaja analizirajući više od 3000 pacijenata u SAD-u i Europi. Nalazi su objavljeni u časopisu European Heart Journal.

U pretkliničkom testiranju otkrili su da ksilitol uzrokuje zgrušavanje trombocita i povećava rizik od tromboze. Istraživači su također pratili aktivnost trombocita kod ljudi koji su uzimali piće zaslađeno ksilitolom u odnosu na piće zaslađeno glukozom i zaključili da se sposobnosti zgrušavanja značajno povećala odmah nakon uzimanja ksilitola, ali ne i glukoze.

- Čovječanstvo nikada nije bilo suočeno s ovolikim količinama ksilitola kao u posljednjih nekoliko desetljeća kada smo počeli uzimati prerađenu hranu zaslađenu zamjenama za šećer - rekao je Hazen.

Zabrinjavajući krvni ugrušci

Prošle su godine isti istraživači pronašli slične rezultate za još jedan niskokalorični zaslađivač - eritritol, koji se koristi za povećanje volumena u steviji i keto proizvodima sa smanjenim udjelom šećera.

Dodatne laboratorijske studije i studije na životinjama otkrile su da eritritol i ksilitol mogu uzrokovati zgrušavanje trombocita. Ugrušci se mogu odvojiti i putovati uzrokujući srčani i moždani udar.

U novoj studiji o ksilitolu, razlike u ponašanju trombocita uočene su čak i nakon što je osoba konzumirala skromnu količinu ksilitola u piću, bitno manju od uobičajene količine koja se konzumira u stvarnom životu - kaže dr. Matthew Tomei, kardiolog na Mount Sinai Fuster Heart bolnici u New Yorku.

Oko 61 posto odraslih Amerikanaca imat će neki oblik kardiovaskularne bolesti do 2050. godine, prema nedavno objavljenoj projekciji Američkog udruženja za srce. Smanjenje razine zgrušavanja krvi ključni je tretman koji koriste kardiolozi, tako da je svaki dodatni faktor zgrušavanja trombocita loš znak, kaže dr. Andrew Freeman, ravnatelj Klinike za kardiovaskularnu prevenciju i zdravlje u Denveru.

- Kada netko ima srčani udar, dajemo mu lijekove da spriječimo aktivnost trombocita. Čini se da ovi šećerni alkoholi povećavaju aktivnost trombocita, što je zabrinjavajuće - rekao je dr. Freeman i dodao kako je ovo još jedno upozorenje da prijeđemo na vodu za piće, a na drugom mjestu na - nezaslađeni čaj ili kavu.

Carla Saunders, predsjednica industrijske udruge Calorie Control Council komentirala je za CNN rezultate studije te istaknula da su oni suprotni desetljećima znanstvenih dokaza koji potvrđuju sigurnost i učinkovitost niskokaloričnih zaslađivača kao što je ksilitol od strane globalnih zdravstvenih i regulatornih agencija.

- Ovi nalazi su loša usluga onima koji se oslanjaju na alternativne zaslađivače kao alat za poboljšanje svog zdravlja - smatra Saunders.

Što je ksilitol?

Sladak poput šećera s malo kalorija ksilitol se često koristi u žvakaćim gumama bez šećera, osvježivačima daha, pastama za zube, tekućinama za ispiranje usta, sirupima protiv kašlja i vitaminima za žvakanje. Često se dodaje u većim količinama slatkišima, pekarskim proizvodima, smjesama za kolače, umacima za roštilj, kečapu, maslacu od kikirikija, pudinzima, sirupu za palačinke itd.

Ksilitol je šećerni alkohol, ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u namirnicama kao što su cvjetača, patlidžan, zelena salata, gljive, špinat, šljive, maline i jagode. Međutim, količina ksilitola u takvim je prirodnim izvorima malena, napominje dr. Hazen.

- Ako dobro izračunate, doslovno je potrebna tona voća da biste dobili ekvivalentnu količinu jednog dijabetičkog kolačića, koji sadrži oko devet grama ksilitola, što je uobičajena količina navedena na etiketi - kaže liječnik.

Za komercijalnu upotrebu ksilitol se proizvodi od klipova kukuruza, breze ili genetski modificiranih bakterija.

- Proglašava se kao tzv. prirodni zaslađivač, a budući da ksilitol ne podiže šećer u krvi, također se prodaje kao keto zaslađivač - dodaje dr. Hazen.

Mnoge stručne udruge također preporučuju ksilitol kao zamjenu za šećer za pacijente s pretilošću, dijabetesom ili predijabetesom za poboljšanje kontrole glikemije.

- Međutim, ljudi s rizikom od dijabetesa među najosjetljivijima su na razvoj krvnih ugrušaka. Preporučujemo ksilitol pogrešnoj skupini - upozorava dr. Hazen.

Izloženost šećernim alkoholima povećala se tijekom posljednja dva desetljeća jer ih Američka agencija za hranu i lijekove deklarira kao općenito priznate kao sigurne.

Ksilitol je jeftiniji za proizvodnju od šećerne trske, pa se sve više koristi kao zamjena za šećer u hrani. Neka pića od 350 mililitara mogu sadržavati 30 grama ili više zaslađivača. Možete ga čak kupiti u rinfuzi u trgovinama u kojima se prodaje kao zamjena za šećer. Istraživanja su pokazala da neki umjetni zaslađivači mogu izazvati povratnu reakciju u metaboličkom sustavu, potičući tijelo da očekuje više kalorija, što otežava mršavljenje.

Trombociti razlikuju zaslađivače

Studija, objavljena u European Heart Journalu započela je s ciljem pronalaska nepoznatih kemikalija ili spojeva u krvi osobe koji bi mogli predvidjeti rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti u sljedeće tri godine. Kako bi to učinili, dr. Hazen i njegov tim analizirali su 1157 uzoraka krvi ljudi koji su bili podvrgnuti procjeni srčanih bolesti, a koji su prikupljeni između 2004. i 2011. Također su ispitali drugu seriju uzoraka krvi više od 2100 ljudi koji bi također mogli imati visok rizik za bolesti srca. Otkrili su brojne šećerne alkohole za koje se činilo da utječu na kardiovaskularni sustav, uključujući ksilitol i eritritol. Eritritol je težinski dominantan sastojak u mnogim tzv. proizvodima od stevije. Studija o eritritolu iz veljače 2023. pokazala je da se rizik od srčanog i moždanog udara gotovo udvostručio unutar tri godine kod ljudi koji su imali najviše razine eritritola u krvi.

U novoj studiji o ksilitolu rezultati su u osnovi isti ljudi s najvišim razinama ksilitola u usporedbi s onima s najnižim razinama imali su gotovo dvostruko veći rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti.

- Na trombocitima postoji receptor, koji još uvijek ne razumijemo, koji prepoznaje tu molekulu i signalizira trombocitu da se zgruša - objašnjava liječnik i nastavlja kako naši receptori okusa ne mogu uočiti razliku u strukturi između šećera i ovih drugih zaslađivača, ali očito trombociti mogu”.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je potrošače 2023. da izbjegavaju umjetne zaslađivače dok pokušavaju izgubiti na težini i pozvala na dodatna istraživanja o dugotrajnoj toksičnosti niskokaloričnih i beskaloričnih zaslađivača.

- Istraživači su svojim radom nastojali rasvijetliti sigurnost zamjena za šećer. Ima još mnogo toga za proučavanje - ističe dr. Tomei te dodaje kako u međuvremenu, treba imati na umu da zamjene za šećer nisu zamjena za autentičnu zdravu prehranu i način života.

Linker
20. lipanj 2024 10:47