Testiranje je provedeno na miševima, a istraživači vjeruju kako bi se na osnovu rezultati koje su dobili mogli razviti novi lijekovi.
 Foto: iStock
Testovi otkrili

Recidiv raka jetre može se predvidjeti prema razini proteina p62

Uloga proteina p62 je da sakuplja tzv. smeće iz stanica. Ako je taj protein u jetri visok nakon operacije, vjerojatno je da će se bolest vratiti

Istraživači su otkrili protein p62, koji je povezan s recidivom raka i smanjenim preživljavanjem bolesnika oboljelih od raka jetre. Voditelj istraživanja prof. Michael Karin sa Sveučilišta u Kaliforniji s kolegama otkrio je, naime, da će se u tkivu jetre koje ostane nakon što je tumor otklonjen, a testiranja pokažu da je protein p62 visok, vrlo vjerojatno rak ponovno pojaviti te da je preživljavanje pacijenata smanjeno.

Testiranje u dvije faze

U testiranju na miševima pokazalo se da se u tijelu miša nije razvio rak jetre kada nije bilo proteina p62. Uloga proteina p62 je da sakuplja tzv. smeće iz stanica.
Prva faza testiranja provedena je na tkivu pacijenata koji su bili podvrgnuti tretmanu uklanjanja raka jetre. Testiran je 121 uzorak, a njih 79 je bilo pozitivno na p62. Prema podacima, pacijenti s visokom razinom proteina p62 imali su veću vjerojatnost za povratak raka, za razliku od onih pacijenata kod kojih p62 nije bio prisutan ili je bio blago povišen. U drugoj fazi istraživanja testiranje proteina i raka jetre provedeno je na miševima.

Vrijedno otkriće

Kod miševa koji u tijelu nisu imali protein p62 rak se nije razvio. Tim istraživača vjeruje da je ovo otkriće vrlo vrijedno te da bi se na njegovoj osnovi mogli razviti novi lijekovi koji bi mogli pomoći pacijentima oboljelim od bolesti jetre, kako se ne bi razvio rak ili kako bi se smanjila mogućnost recidiva nakon operativnog uklanjanja raka jetre.

Linker
21. srpanj 2024 02:41