SHUTTERSTOCK
podizanje svijesti

Rak jajnika često ostaje nevidljiv do kasnih faza! BRCA testiranje zauzima važno mjesto u liječenju

Rak jajnika jest ženska bolest, ali nije samo ženski problem

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika 8. svibnja nas podsjeća na važnost udruživanja u borbi protiv najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma - raka jajnika. Rak jajnika često ostaje nevidljiv do kasnih faza, stoga ovaj međunarodni dan naglašava hitnost podizanja svijesti. Kroz kampanju To nisu samo ženske stvari, udruga Sve za nju sedmi put zaredom gradi zajednicu koja okuplja liječnike, bolesnice i građane u cilju širenja svijesti o ranim simptomima te važnosti pravodobnog liječenja i pružanja podrške. U okviru kampanje održana je javna tribina, a 11. svibnja će se na Bundeku održati istoimena javnozdravstvena akcija u organizaciji udruge Sve za nju i pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba. Naziv kampanje odgovara na pitanje je li rak jajnika samo ženska stvar!


BRCA testiranje

Na tribini su govorili predstavnici kirurgije, onkologije, ginekologije, ministarstva, medicinskih sestara, pacijenata i poslodavaca: Goran Vujić, Višnja Matković, Renata Obrad-Sabljak, Ivana Portolan Pajić, Nikolina Ivić, Ljiljana Vukota i Irena Weber. Obuhvatili su teme prevencije, liječenja, genetičkog testiranja, skrbi o pacijenticama i zaštiti zdravlja žena u radnom okruženju. Voditeljica tribine je bila Ana Kruhak.

Iz svih izlaganja mogli bismo izvući zaključke da je nužno definirati centre izvrsnosti u kojima se liječi rak jajnika, da nam uza sve što imamo u Hrvatskoj ipak nedostaje nekih terapija,a neke trebaju proširenje indikacije.

Budući da nema adekvatnog probirnog testa za rak jajnika, potrebno je osmišljavati efikasne načine kako bi se podigla razina zdravstvene pismenosti i kako bismo mogli prepoznati što veći broj žena koje su u visokom riziku od razvoja raka jajnika.

U kontekstu liječenja, ali i u kontekstu prevencije, BRCA testiranje zauzima važno mjesto u liječenju raka jajnika i raka dojke, ali i u liječenju drugih sijela raka kao što je rak prostate i gušterače.

U prevenciji ženskog zdravlja važno mjesto imaju i poslodavci koji raspolažu mjerama za poticanje zaposlenika na brigu o zdravlju i stvaranje uvjeta za zdravije radno okruženje.

Ova kampanja nije samo puko obavještavanje već to je poziv na akciju iz Sve za nju:

- Potičemo žene da budu aktivne u praćenju vlastitog zdravlja, prepoznajući rane signale koji mogu upućivati na rak jajnika, a njihove partnere i društvo da im pruže najbolju podršku“ poručili su iz Udruge. Sve za nju pruža podršku bolesnicama, dok istovremeno surađuje s liječnicima i građanima kako bi zajedno oblikovali svijest o ovom izazovu i stvorili zajednicu koja promovira najbolje liječenje za svaku bolesnicu i pružanje potrebne podrške. Ovu tribinu posvetili su nedavno preminuloj Zrinki Ulovec i svim ženama koje su se suočile s ovom bolešću - rekli su.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika pridružite se stvaranju promjene u svome okruženju. Kampanja To nisu samo ženske stvari naglašava zajedničku odgovornost žena i muškaraca, institucija i stručnjaka. Podijelimo informacije, podržimo zajedničke ciljeve i korake prema ranoj dijagnozi, prevenciji raka jajnika i najboljim ishodima liječenja.

Tribina je održana uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju (HDGON), Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju (HDGO), Hrvatskog društva medicinskih sestara tehničara i primalja (HDMSTP), udruge JA-KA, Kliničkog bolničkog centra Zagreb i World Ovarian Cancer Coallition te uz podršku glavnog partnera AstraZeneca.

Rak jajnika jest ženska bolest, ali nije samo ženski problem!

Linker
07. svibanj 2024 15:32