Pacijenti s određenim vrstama karcinoma koji konzumiraju sukralozu, koja se nalazi u naširoko korištenim umjetnim zaslađivačima, lošije reagiraju na imunoterapiju u usporedbi s onima koji to ne čine, izvijestili su istraživači u časopisu Cancer Discovery. No ima i dobra vijest - nadopunjavanje prehrane aminokiselinom argininom moglo bi ublažiti ove učinke.
Gdje je sve ima
Čini se da sukraloza remeti korisne crijevne bakterije koje pomažu pravilnom radu našeg imunološkog sustava, uključujući T stanice. Taj umjetni zaslađivač dobiven iz saharoze otprilike je 600 puta slađi od običnog šećera i gotovo se uopće ne metabolizira u tijelu, a osim kao zaslađivač (dostupan u prahu i kao tekućina), ima je u dijetalnim napitcima, gaziranim sokovima, voćnim jogurtima s nižim udjelom šećera, u kolačima, desertima i instant slasticama poput praška za torte. Često se koristi kao zamjena za šećer u žvakaćim gumama i bombonima, preljevima i sirupima, proteinskim prahovima, ‘fitness‘ snackovima, proteinskim pločicama te u light i dijetetskim proizvodima. Također, koristi se u farmaceutskoj industriji kao zaslađivač u proizvodima poput sirupa protiv kašlja ili tableta koje se trebaju žvakati.
- Ono što je novo u ovoj studiji je da sukraloza utječe na mikrobiom koji ima malo korisnih bakterija, a više onih koje nam ne koriste - kaže Magdalena Plebanski, imunologinja sa Sveučilišta RMIT u Melbourneu u Australiji, koja nije bila dio studije.
I ovo, ali i neka ranija otkrića, sve češće ukazuju na to da crijevni mikrobiom, odnosno ogromna zajednica mikroba koji žive u našem probavnom sustavu, ima ključnu ulogu u tome koliko dobro funkcionira liječenje raka. Prethodna istraživanja također su sugerirala da sukraloza utječe na imunoterapiju, ali temeljni mehanizam nije bio jasan.
Kako bi dalje istražili, imunologinja Abby Overacre i kolege ispitali su crijevni mikrobiom kod miševa koji su hranjeni sukralozom na razinama jednakim onima koje bi ljudi mogli konzumirati.
- Umjetni zaslađivači smanjili su raznolikost crijevnog mikrobioma, a zajedno s tim smanjili su ukupnu razinu arginina, koji je vrlo važan za funkciju imunoloških stanica, posebno kod raka - kaže Overacre sa Sveučilišta u Pittsburghu.
Suplementacija u dogovoru s liječnikom
Istraživači su također anketirali i 132 pacijenta s uznapredovalim melanomom ili rakom pluća nemalih stanica koji su primali anti-PD1 terapiju, vrstu imunoterapije koja cilja put koji koriste stanice raka kako bi izbjegle imunološki sustav. Pacijenti su ispunili detaljne upitnike o svojoj prehrani, uključujući konzumaciju umjetnih zaslađivača. Pokazalo se da čak i male količine sukraloze imaju štetan učinak na odgovor imunoterapije.
Unatoč tome, imunologinja Overacre savjetuje pacijentima na imunoterapiji da ne paničare. - Možete uzeti dodatk prehrani arginina ili citrulina, koji pojačava arginin - kaže ona. Klinički farmaceut Andrew Ruplin ističe da bi pacijenti trebali razgovarati sa svojim onkolozima kako bi donijeli odgovarajuće odluke o suplementaciji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....