SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Pitali smo magistru farmacije: Pomaže li magnezij kod bolova u koljenima?

Preporučeni dnevni unos magnezija za zdravu odraslu ženu je 350 mg, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje 450 mg

Iz vašeg iskustva, pomaže li magnezij kod bolova? Naime, imam probleme s koljenima i 76 godina.

  • Tara L., Koprivnica

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije, Zagreb

Magnezij je neobično važan mineral za mnoge organske sustave, a najčešće se uzima za održanje čvrstoće kostiju i protiv bolova i grčeva u mišićima nogu. Preparati magnezija postoje u različitim ljekovitim oblicima (tablete, šumeće tablete, granule, sirup…), svejedno je u kojem se obliku uzima, no važno je da preparat sadrži odgovarajući aktivni kemijski oblik i da se uzima u odgovarajućoj dozi (resorpcija je najbolja kada se magnezij uzima u obliku organskih soli kao što su npr. magnezijev citrat, magnezijev aspartat i magnezijev fumarat). Preporučeni dnevni unos magnezija za zdravu odraslu ženu je 350 mg, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje 450 mg.

Ne navodite jeste li zbog toga bili kod liječnika i što ste sve pokušali (lijekove protiv bolova i upale, po preporuci liječnika ili fizikalnu terapiju). Za problem bolnih koljena bez recepta se mogu nabaviti masti ili gelovi koji sadrže neki od tzv. NSAR (nesteroidni protuupalni lijekovi), npr. diklofenak gel i sprej, piroksikam krema, ibuprofen gel i sprej, ibuprofen + levomentol gel…). Pripravke u obliku gela, kreme ili masti potrebno je utrljati na bolno mjesto, a one u obliku spreja samo raspršiti. Ovi pripravci ublažavaju upalu i bol, a zbog lokalnog djelovanja nema nuspojava i interakcija s drugim lijekovima (što je moguće kada se uzimaju oralno).

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
12. kolovoz 2024 14:03