Dr. Dubravka Šušnjar. FOTO: DRAGAN MATIC/CROPIX
dežurna ordinacija

Pitali smo dr. Šušnjar: Koje lijekove protiv bolova je najbolje uzimati nakon infarkta

Odgovara dr. Dubravka Šušnjar, internist - kardiolog


Poslije infarkta počeo sam osjećati bol u desnom ramenu i leđima. Koje lijekove protiv bolova smijem uzimati?

  • Marko U., Pula


Odgovara dr. Dubravka Šušnjar, internist - kardiolog, KB Dubrava, Zagreb

Nesteroidni antireumatici, koji su često korištena skupina lijekova protiv bolova, izbjegavaju se kod infarkta miokarda zbog povećanog rizika od kardiovaskularnih i gastrointestinalnih komplikacija. Ako ste preživjeli srčani infarkt i trenutno uzimate antitrombotike (Pigrel, Klopidogrel, Aspirin...), lijekove protiv zgrušavanja krvi, ne biste trebali istovremeno uzimati i nesteroidne protuupalne lijekove koji se koriste za ublažavanje boli jer njihova istovremena primjena povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i/ili teškog krvarenja, što je dokazano znanstvenim studijama.

U nesteroidne protuupalne lijekove koji se obično koriste za ublažavanje boli u mišićima ubrajaju se ibuprofen, naproksen, diklofenak, acetilsalicilna kiselina, celekoksib i dr. Smatra se da srčani bolesnici ne bi uopće trebali uzimati nesteroidne protuupalne lijekove, osim niskih doza acetilsalicilne kiseline. Ako imate bolove u mišićima i ramenu, najbolje je da uzmete paracetamol.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
12. lipanj 2024 14:35