Gleda li i vas podmuklo hrpa izgužvane robe iz ugla sobe? Olakšajte si život i barem dio robe prestanite peglati.
 Foto: iStock
Olakšajte si život

Peglanje vam baš nije milo? Mi znamo kako ga izbjeći, barem ponekad...

Ako rublje sušite u sušilici te ga, dok je još toplo i podatno, uredno složite, nema potrebe za peglom, a rublje je i dezinficirano. Donosimo još nekoliko trikova kako na brzinu izravnati robu...

Većina ljudi ne voli peglanje. Ne volim ga ni ja. Zato sam odlučila to ne raditi. Opeglam samo košulje i haljine za koje je neophodno da se ispeglaju, a njih srećom malo nosimo. Ostalu odjeću pažljivo vješam pri sušenju tako da svaku stvar dobro istresem i poravnam, a kvačice stavljam labavo na pregibe ili uz rubove. I nikad nitko nije primjetio da sam neopeglana. Ili su bar bili pristojni pa mi nitko nije rekao.

Tješim se da se uvijek mogu praviti da sam se izgužvala u automobilu. A djeca su gotovo uvijek već nakon pola sata nošenje odjeće ionako i uprljana.

Ako rublje sušite u sušilici, ono je toplo i podatno te, ako ga dobro izravnate rukom i složite, nema potrebe za peglom. U slučaju upotrebe sušilice, rublje je i dezinficirano pa nema ni tog argumenta više za vađenje dosadne pegle iz ormara.

Foto: iStock
Pola posla odradit ćete ako rublje nakon pranja protresete i uredno objesite na vješalice.


Postoji još nekoliko trikova kako na brzinu izravnati odjeću ako vam je pegla mrska ili se pokvarila:

  • Poprskajte vodom. Objesite izgužvanu odjeću te s udaljenosti od oko 30 centimetara pošpricajte odjeću vodom iz prskalice. Vodi možete dodati malo omekšivača za rublje. Ostavite da se osuši na zraku. Kako se komad bude sušio tako će nabori nestajati.

  • Upotrijebite peglu za kosu. Ova metoda odlična je za teško dostupna mjesta kao što su ovratnici i nabori. Uključite potpuno čistu peglu za kosu na prosječnu temperaturu. Držite izgužvani komad tkanine u njoj nekoliko sekundi. Ovaj trik ne koristite na osjetljivim tkaninama.
  • Pomiješajte vodu i ocat. Pomiješajte alkoholni ocat s vodom u omjeru 1:3 i stavite u prskalicu. Poprskajte nabore na odjeći i izravnajte rukama.

  • U sušilici za rublje. Stavite izgužvanu odjeću u perilicu i uključite program za sušenje, neka radi 15 minuta. Ako su nabori veliki, u mašinu ubacite mali komad mokre tkanine. Još je bolji rezultat ako u sušilicu ubacite dvije do tri kocke leda. Za 10 minuta sušenja rublje će se izravnati. Nakon što ga izvadite, odmah ga uredno složite.

  • Sušilo za kosu. Sušilo može na brzinu izravnati poneki nabor na odjeći. Uključite ga na najvišu temperaturu i usmjerite prema naborima.
  • Izravnajte rublje mokrim ručnikom. Stavite odjeću na ravnu površinu. Pokrijte nabore s mokrim ručnikom i snažno ga pritisnite rukama. Nakon toga ostavite odjeću da se osuši.

Ako vas peglanje opušta, zaboravite na naše savjete i napravite po svome, a ovaj tekst proslijedite nekoj prijateljici koju već sama pomisao na namještanje daske za peglanje izluđuje ;).

Linker
29. lipanj 2024 23:28