Iako uglavnom moždani udar pogađa starije osobe od 65 godina i više, moždani se može desiti bilo kome bez obzira na dob.
 Foto: iStock
Robotska neurorehabilitacija

Ozlijeđen mozak može iznova naučiti pokret i kako hodati

Nova robotska i računalno potpomognuta tehnologija omogućuje brži oporavak izgubljene motorike kod neuroloških i ortopedskih pacijenata, vraćajući im sposobnost samostalnog funkcioniranja.

Specijalna bolnica Arithera, vodeći centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sa dvadesetogodišnjom tradicijom, napravila je novi iskorak i dosadašnji bogat program konvencionalne fizioterapije i rehabilitacije, upotpunila sa suvremenom robotskom neurorehabilitacijom.

Robotska neurorehabilitacija je robotski i računalno potpomognuta rehabilitacija gornjih i donjih ekstremiteta s ciljem oporavka izgubljene motorike, namijenjena pacijentima sa neurološkim i ortopedskim oštećenjima i oboljenjima.

To su pacijenti oboljeli od moždanog udara, traumatskih ozljeda mozga, tumora mozga i leđne moždine, zatim pacijenti sa dijagnozom multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i cerebralne paralize koji imaju problem sa motorikom, te oni s ozlijedama leđne moždine pri prometnim nesrećama, sportskim ozljedama, skokovima u vodu i sl.

Novo motoričko učenje

Robotskom neurorehabilitacijom inducira se neuroplastičnost mozga i potiče se novo motoričko učenje koje doprinosi oporavku motorike nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine. Oporavak pokreta poboljšava se kroz intenzivno, raznovrsno, ponavljajuće i motivirajuće motoričko vježbanje koristeći robotske, senzorne i računalno potpomognute uređaje koji povećavaju učinke rehabilitacije.

Napredna neurorehabilitacija kombinacijom konvencionalne i robotske terapije omogućuje pacijentu postizanje najbolje mogućih rezultata.

Robotska neurorehabilitacija omogućuje:

 • rehabilitaciju gornjih i donjih ekstremiteta
 • terapiju za sve dobne skupine i u svim fazama rehabilitacije
 • efikasnu, motivirajuću, personaliziranu terapiju
 • kontinuirano mjerenje rezultata i napretka rehabilitacije
 • vraćanje pokreta i hoda

Robotska neurorehabilitacija provodi se uz pomoć vrhunskih robotskih terapijskih uređaja Tyromotion i PerPedes.

Moždani udara iznenada i snažno

Moždani udar izravno oštećuje neurone u mozgu i uzrokuju lezije na mozgu a time i poremećaje u kretanju, govoru, osjećajima i razmišljanju, ovisno koje područje mozga je zahvaćeno.

U Hrvatskoj moždani udar doživi oko 16.000 osoba, a u svijetu 17 milijuna osoba godišnje. Iako uglavnom moždani udar pogađa starije osobe od 65 godina i više, moždani se može desiti bilo kome bez obzira na dob. Moguće je doživjeti višestruke, manje moždane udare a da ih niste uopće svjesni.

Zato obratite pozornost na najčešće simptome moždanog udara :

 • paraliza ili oduzetost lica, ruku i nogu
 • smetnje u govoru i razumijevanju govora
 • smetnje vida
 • glavobolje.
 • poremećaj hodanja

Kod pacijenata sa moždanim udarom važno je započeti sa intenzivnom rehabilitacijom čim prije, vrlo brzo nakon moždanog udara, a kako bi se postigli čim bolji rezultati oporavka. Cilj rehabilitacije kod pacijenata koje je zadesio moždani udar je oporavak izgubljenih vještina i sposobnosti koliko god je maksimalno moguće.

Robotska neurorehabilitacija omogućuje bržu obnovu izgubljene motorike

Robotski i računalno potpomognuti uređaji dizajnirani su da pomognu pacijentu izvođenje pokreta, ovisno o stupnju oštećenja motorike gornjih i donjih ekstremiteta te na principu neuroplastičnosti mozga omogućuju da zdravi dio mozga ili leđne moždine preuzme funkciju oštećenog dijela. Također, omogućuju bolju mjerljivost učinaka terapije te pružaju povratnu informaciju o napretku rehabilitacije pacijentu i fizioterapeutu.

Kako bi se postigli čim bolji rezultati oporavka, važno je započeti sa intenzivnom rehabilitacijom čim prije, vrlo brzo nakon moždanog udara ili druge vrste oštećenja i ozljede mozga i leđne moždine. Cilj robotske neurorehabilitacije je oporavak izgubljenih vještina i pokretljivosti te osposobljavanje za samostalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Multifunkcionalan sustav PABLO je pruža raznoliku rehabilitaciju fine i grube motorike šake i ruku, za sve dobne skupine.

Specijalna bolnica Arithera provodi sljedeće vrste rehabilitacija:

 1. Rehabilitaciju šake i prstiju
 2. Rehabilitaciju ruke i ramena
 3. Rehabilitaciju ravnoteže
 4. Rehabilitaciju nogu i hoda

Ključni faktori uspješne neurorehabilitacije i oporavka:

 1. Principi motoričkog učenja potiču neuroplastičnost mozga i oporavak.
 2. Terapija treba biti intenzivna s čestim ponavljanjima, s pravilnim
  omjerom vježbanja i odmora.
 3. Terapija treba biti za pacijenta izazovna i motivirajuća.
 4. Povratna informacija o napretku je vrlo motivirajuća za pacijenta.

Uređaj MYRO omogućuje zabavnu i motivirajuću terapiju čije interaktivne igrice posebno vesele djecu.

Aritherin tim robotske neurorehabiliatcije predvodi Anđelka Hajvaz dr. med., spec. fzikalne medicine i rehabilitacije. Fizioterapeuti u timu specijalizirani su za rad sa neurološkim i ortopedskim pacijentima kojima se uz pomoć robotskih uređaja rehabilitira oštećena motorika.

Promo

Linker
13. lipanj 2024 09:59