SHUTTERSTOCK
Potvrdile studije

Ozbiljno upozorenje - manjak ovog nutrijenta može biti gori za zdravlje čak i od pušenja!

Čak dvije studije povezale su njegov manjak s većim rizikom za prijevremenu smrt

Naš očekivani životni vijek pod utjecajem je niza različitih faktora. Neki od njih, poput genetike, bolesti i ozljeda, su izvan naše kontrole, dok na druge, poput prehrane i redovitosti tjelovježbe, možemo utjecati. Poznato je da je pušenje jedna od najgorih navika za zdravlje koje možemo odabrati. Ne samo da je to vodeći uzrok raka pluća u cijelom svijetu, već može povećati i rizik za srčane bolesti i moždani udar. No, znanstvenici su otkrili da određeni nedostaci u prehrani zapravo mogu biti pogubniji za zdravlje od pušenja.


Rizični faktori

Jedno je istraživanje pokazalo da manjak omega 3 masne kiseline u prehrani može skratiti očekivani životni vijek više od pušenja. Znanstvenici su otkrili da pušenje oduzima četiri godine od očekivanog životnog vijeka, dok niska razina ove masne kiseline, koja je uglavnom prisutna u masnoj ribi poput lososa i bakalara, može skratiti životni vijek za čak 5 godina. Za istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition korišteni su statistički podaci Framinghamove studije bolesti srca (FHS), jedne od najdužih studija u svijetu. FHS je omogućila jedinstven uvid u rizične faktore za kardiovaskularne bolesti te je dovela do razvoja Framinghamove skale procjene rizika koja se temelji na osam osnovnih, standardnih rizičnih faktora - dob, spol, pušenje, terapija hipertenzije, status dijabetesa, sistolički krvni tlak, ukupni kolesterol i HDL kolesterol. Autori studije su otkrili da mjerenje razine masne kiseline može predvidjeti smrtnost na sličan način kao i mjerenje ovih standardnih rizičnih faktora.

- Informacije koje nose masne kiseline u crvenim krvnim stanicama bile su jednako korisne kao i one koje nose razina masti, krvni tlak, pušenje i status dijabetesa kad je riječ o procjeni ukupne smrtnosti - pojasnio je koautor studije dr. Bill Harris, predsjednik Instituta za istraživanje masnih kiselina. To govori o snazi omega 3 masne kiseline kao rizičnog faktora te bi ju se trebalo smatrati jednako važnom kao što su i drugi dobro poznati rizični faktori, možda čak i važnijom. Mjerenje njezine razine moglo bi biti korisno za prevenciju bolesti, odgađanje smrti i određivanje odgovarajuće terapije.

Formula za duži život

Izvještaj iz 2018. o 2500 ispitanika u Framinghamovoj studiji također je pokazao da su osobe s visokim omega 3 indeksom imale 33 posto manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka. Istaknuto je da su omega 3 masne kiseline u cijelom svijetu povezane s različitim trajanjima očekivanog životnog vijeka.

- Zanimljivo je da je u Japanu, gdje je indeks omega 3 veći od osam, očekivani životni vijek oko pet godina duži nego u SAD-u, gdje je indeks omega 3 oko pet posto - rekao je voditelj studije dr. Michael McBurney sa Sveučilišta Guelph u Kanadi dodavši da se iz toga može zaključiti da bi prehrambeni izbori koji mijenjaju indeks omega 3 masne kiseline mogli produžiti život. Na kraju krajeva, može se zaključiti da su pušenje i ovaj indeks rizični faktori na koje je najlakše utjecati.

- Ako pušite i imate 65 godina, to vam, prema predviđanjima, skraćuje život za više od 4 godine, a to je skraćenje koje je jednako onom koje donosi niska razina omega 3 masnih kiselina - poručuje dr. McBurney.

Namirnice bogate omega 3 masnom kiselinom su:

  • riba i drugi plodovi mora (naročito ribe iz hladnih mora, poput lososa, bakalara, tune, haringe i srdela),
  • orašasti plodovi i sjemenke (poput lanenih sjemenki, chia sjemenki i oraha)
  • biljna ulja (poput lanenog ulja, sojinog ulja ili repičinog ulja).
Linker
08. lipanj 2024 08:21