Pripazite na unos 

 SHUTTERSTOCK
oprezno s njima

Ovih šest napitaka najgori su za zdravlje našeg mozga i mogu povećati rizik od demencije

Kao dio preventivne strategije za smanjenje rizika od demencije, važno je obratiti pozornost na to što jedete, ali i pijete

Alzheimerova je bolest najčešći uzrok demencije, a brojke su neumoljive: u svijetu svake godine oboli 4,6 milijuna osoba (kao cijela jedna Hrvatska), a procjenjuje se da je u našoj zemlji oko 80.000 oboljelih. Smatra se da se godišnje u Hrvatskoj pojavljuje oko 3000 novih slučajeva, što znači da se svaka tri sata javlja jedan novi slučaj Alzheimerove bolesti, s tim da se očekuje porast broja oboljelih. Naime, učestalost ove bolesti raste s dobi, a s obzirom na trend starenja svjetske populacije očekuje se da će broj oboljelih ubrzano rasti, iz čega ni naša zemlja nije isključena budući da imamo pretežno staru populaciju.


Prevencija

Kao dio preventivne strategije za smanjenje rizika od demencije, važno je obratiti pozornost na to što jedete i pijete, na svoju dnevnu tjelovježbu te također izbjegavati pušenje dok održavate svoju težinu pod kontrolom. I ono što pijete ima veliki utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, tjelesnu težinu i zdravlje mozga. Određeni napici su glavni nositelji ne tako zdravih nutrijenata u prehrani poput dodanih šećera.

Evo koje napitke ne bismo trebali tako često konzumirati.


Pretjerano zaslađena pića

Prema izvješću Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku CDC-a iz 2017., gotovo polovica svih odraslih osoba konzumiraju jedan ili više napitaka zaslađenih šećerom - od gaziranih pića, voćnih napitaka, sportskih pića...

To iznosi oko 150 kalorija ili 37 grama brzo apsorbiranih šećernih kalorija dnevno. Gornja granica dodanih šećera koju je postavila AHA (Američka udruga za srce) je 36 grama na 150 kalorija za muškarce i 25 grama na 100 kalorija za žene.

Šećer je štetan za vašu sivu tvar jer je povezan s metaboličkim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, metabolički sindrom, upala i dijabetes tipa 2. Hrana koja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti također povećava rizik od demencije, jer održavanje sive tvari zdravom za cijeli život uključuje održavanje milijuna krvnih žila.

U jednoj nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Prevention of Alzheimer‘s Disease, autori su otkrili da su oni koji su izjavili da konzumiraju najviše zaslađenih napitaka imali oko tri puta veću vjerojatnost da obole od demencije, u usporedbi s onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik od moždanog udara je također udvostručen među onima koji piju jako slatka pića.

Istraživanje Harvard School of Public Health također pokazuje da osobe koje piju jedno ili više slatkih pića dnevno imaju veću vjerojatnost da će imati slabije pamćenje, manji ukupni volumen mozga i znatno manji hipokampus, područje mozga povezano s pamćenjem i učenjem.


Milkshake

Milkshakeovi su ultimativni užitak za mnoge, ali šećer i zasićene masnoće dvostruki su udarac na zdravlje mozga. Poznato je da zasićene masti povećavaju razinu LDL-kolesterola.

Studije pokazuju da visok kolesterol može značajno povećati rizik od demencije. Zapravo, tri velike studije otkrile su da visoki unos zasićenih masti udvostručuje rizik od Alzheimerove bolesti, dok dijete s nezasićenim mastima taj rizik smanjuje.


Posebne kave

Obična kava i čaj bez previše šećera mogu biti izvrstan način da povećate unos korisnih antioksidansa i drugih hranjivih tvari, ali mnogi obožavatelji kave preferiraju zaslađene napitke. Ako uživate u posebnim napicima od kave poput frapea, velika je vjerojatnost da on sadrži veće količine dodanog šećera.


Sportska pića

Sportska pića mogu biti štetna za zdravlje vašeg mozga, posebno za sivu tvar.

Dok sportski napici igraju važnu ulogu u prehrani vrhunskih sportaša i održavaju hidrataciju tijekom napornih natjecanja, većina prosječnih ‘vikend ratnika‘ može piti dovoljno vode ili uzeti tablete elektrolita koje ne sadrže kalorije.


Pića za oporavak nakon sportskih napora

Slično sportskim pićima, napici za oporavak namijenjeni su ozbiljnim sportašima. Napravljeni su posebno s omjerom ugljikohidrata i proteina 4:1 te su posebno dizajnirani za poticanje nadoknade tekućine, ugljikohidrata i proteina.

Razlog zašto nisu tako zdravi za zdravlje vašeg mozga je taj što su bogati kalorijama i napravljeni su od jednostavnih ugljikohidrata. Osim ako niste ozbiljan sportaš koji teško održava svoju težinu, malo je razloga za dodavanje ovih napitaka u prehranu.


Energetska pića s kofeinom

Ovakva pića nemaju nikakve koristi kada je riječ o održavanju zdravlja vašeg mozga zbog visokog sadržaja šećera. Možda vam jedna bočica energetskog napitka i neće ozbiljno naškoditi, ali svi oni koji se na njih "navuku" i počnu ih piti, neće se zadržati samo na toj jednoj bočici ili limenci.

Linker
22. srpanj 2024 05:57