SHUTTERSTOCK
jačaju mozak

Ova četiri začina stručnjaci žele vidjeti u svakoj kuhinji! Mogu smanjiti rizik od demencije

Začini mogu pomoći u poboljšanju vašeg kognitivnog zdravlja, tvrde stručnjaci

Postoje četiri začina koje većina nas uvijek drži u svojoj kuhinji, a koji mogu poboljšati zdravlje mozga i njegovih funkcija. Naravno, uz te začine, od ključne je važnosti da redovita fizička aktivnost bude vaš prioritet jednako kao i zdrava, uravnotežena prehrana, kako biste održali dobro zdravlje mozga do poznih godina. S godinama u mozgu dolazi do prirodnih promjena koje utječu na pamćenje, kognitivne funkcije, raspoloženje i fokus. Jedna učinkovita i jednostavna metoda za poboljšanje zdravlja mozga i prevenciju Alzheimerove bolesti i demencije svakako je konzumiranje namirnica koje jačaju mozak, a među njima su naročito korisna ova četiri začina:

Đumbir

Đumbir nije samo koristan za zdravlje probavnog sustava, već ima i moćna pozitivna svojstva koja pridonose zdravlju mozga. S obzirom na obilje fitokemikalija koje sadrži, đumbir služi kao štit protiv oksidacijskog stresa. Poznato je da taj stres ubrzava proces starenja i vjeruje se da je jedan od glavnih faktora koji doprinose razvoju Alzheimerove bolesti.

Kurkuma

Kurkuma je moćan začin koji obiluje nutrijentima. Njegova glavna komponenta kurkumin posjeduje neurozaštitna svojstva koja čuvaju oštrinu uma. Kurkuma pomaže u jačanju funkcija pamćenja, smanjenju moždane magle i jačanju kognitivnih sposobnosti.

Cimet

Ovaj popularni tradicionalni začin bogat je antioksidansima koji sprečavaju nakupljanje proteina u mozgu povezanih s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. Osim što podupire procese učenja i stvaranja pamćenja, pomažući neuronima u stvaranju novih veza, visok udio antioksidansa u cimetu čini ga zaštitnikom mozga od štetnih posljedica stresa.

Crni papar

Možda najčešće korišten začin u cijelom svijetu jedan je od najboljih zaštitnika zdravlja mozga. Glavna medicinska komponenta u crnom papru je piperin koji značajno jača razinu antioksidansa koji štite zdrave stanice mozga od oštećenja. Uz to, crni papar poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje aktivirajući kemijske puteve u mozgu.

Linker
26. travanj 2024 14:34