Redovite glavobolje ili one koje se pojave u isto vrijeme svaki mjesec mogu biti znak da se mijenjaju razine hormona
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
12 znakova

Osjećate se naduto, debljate se, razdražljivi ste ili jednostavno kao da niste najbolje? Uzrok mogu biti i hormoni

Kako prepoznati hormonsku neravnotežu

Normalno je da se razine hormona mijenjaju u različitim razdobljima života - prije i tijekom mjesečnice ili trudnoće ili pak tijekom menopauze. I neki lijekovi i zdravstveni problemi mogu uzrokovati hormonske promjene. Evo koji znakovi ukazuju na hormonsku neravnotežu.


DEBLJANJE

Kada padne razina estrogena (u menopauzi), apetit vam se povećava jer pad estrogena može utjecati na razinu leptina, hormona koji potiče glad. Iznenadni gubitak težine Štitnjača pomaže u kontroli brzine kojom tijelo pretvara hranu u gorivo te otkucaje srca i temperaturu. Kada proizvodi previše ili premalo hormona, tjelesna težina može pasti. Ako ste izgubili 10 ili više kilograma, a niste više vježbali ili bili na dijeti, obavijestite svog liječnika.


NEPRAVILNE MJESEČNICE

Menstruacija većinom dolazi svakih 21-35 dana. Ali ako je nemate u isto vrijeme svaki mjesec ili izostane nekoliko mjeseci, to može značiti da su određeni hormoni (estrogen i progesteron) previsoki ili preniski. Razlog može biti perimenopauza (vrijeme prije menopauze) ako ste u 40-ima ili ranim 50-ima. Ali nepravilna razdoblja također mogu biti simptom sindroma policističnih jajnika.


PROBLEMI SA SPAVANJEM

Progesteron, hormon koji oslobađaju jajnici, pridonosi kvaliteti sna, a kada njegove razine padnu tijekom menstrualnog ciklusa, možda ćete teško zaspati. Niska razina estrogena može izazvati noćno znojenje, što također remeti san.


KRONIČNE AKNE

Prije ili tijekom mjesečnice nije neuobičajeno pojačano stvaranje akni, no ako se ne povuku, razlog mogu biti hormoni. Višak androgena ("muški" hormoni koje imaju i muškarci i žene) može uzrokovati prekomjerni rad lojnih žlijezda, utječu i na stanice kože oko folikula kose. To može začepiti pore i uzrokovati akne.


SUHA KOŽA

Promjena razine hormona može isušiti kožu. To se događa u menopauzi, kada koža prirodno ne može zadržati toliko vlage kao prije, ali moguće je i da se radi o poremećaju u radu štitnjače. Dermatolog može pomoći poboljšati izgled kože, ali ako imate druge simptome, javite se obiteljskom liječniku.


POTEŠKOĆE S PAMĆENJEM

Promjene razina estrogena i progesterona mogu uzrokovati moždanu maglu i otežati pamćenje. Problemi s pažnjom i pamćenjem posebno su česti tijekom perimenopauze i menopauze, ali mogu ukazivati i na bolesti štitnjače.


PROBLEMI S TRBUHOM

Crijeva su obložena receptorima koji reagiraju na estrogen i progesteron. Kada su ti hormoni viši ili niži nego inače, dolazi do promjene u probavljanju hrane. Zato se proljev, bol u trbuhu, nadutost i mučnina mogu pojaviti ili pogoršati prije i tijekom mjesečnice.


STALNI UMOR

Umor je jedan od najčešćih simptoma neravnoteže hormona. Višak progesterona može nas uspavati, a manjak energije osjetit ćemo i ako štitnjača proizvodi premalo hormona štitnjače. Krvne pretrage otkrit će pravo stanje. Promjene raspoloženja i depresija Pad hormona ili brze promjene njihove razine mogu uzrokovati neraspoloženje i depresiju. Estrogen utječe na ključne kemikalije u mozgu kao što su serotonin, dopamin i noradrenalin. Ali i drugi hormoni, koji putuju istim putevima kao i neurotransmiteri, također utječu na to kako se osjećate. Ispadanje i stanjivanje kose Kada padne razina estrogena, jača utjecaj testosterona. Posljedica je stanjivanje ili čak gubitak kose. Žene to nerijetko primijete tijekom trudnoće, menopauze ili kad počnu piti kontracepcijske pilule.


GLAVOBOLJA

Neke žene imaju glavobolju neposredno prije ili tijekom mjesečnice, kada je estrogen u opadanju. Redovite glavobolje ili one koje se pojave u isto vrijeme svaki mjesec mogu biti znak da se mijenjaju razine hormona.


GUBITAK LIBIDA

Većina ljudi misli da testosteron imaju samo muškarci, ali imaju ga i žene, a ako je razina testosterona niža nego inače, žene će imati manje interesa za seks nego inače.


PROMJENE GRUDI

Pad estrogena može dovesti do smanjivanja gustoće tkiva dojki, a povećanje njegove razine može potaknuti zgušnjavanje tkiva, čak i uzrokovati nove kvržice ili ciste. Obratite se svom liječniku ako primijetite promjene u grudima, čak i ako nemate druge simptome.


ŽEĐ

I estrogen i progesteron mogu utjecati na količinu vode u tijelu. Kada se njihova razina promijeni (prije ili na početku mjesečnice), osjetit ćete veću žeđ nego inače. Žeđ također može biti znak da tijelo ne proizvodi dovoljno antidiuretskog hormona (ADH), koji pomaže zadržati poželjnu količinu vode. To može uzrokovati dijabetes insipidus (poremećaj pri kojem nedovoljna razina antidiuretskog hormona uzrokuje prekomjernu žeđ i prekomjerno stvaranje vrlo razrijeđene mokraće).

Linker
05. ožujak 2024 21:34