SHUTTERSTOCK
sezona je

Oporavlja jetru, bubrege i slezenu te regulira visoki tlak! I najbolje što raste svugdje oko nas

Često se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svog ljekovitog djelovanja

Može se pronaći svuda, raste kao korov, pored staza i putova, po pašnjacima, livadama i šumama. Ova se korovasta biljka zelenkaste boje počela uzgajati kao zamjena za kavu, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima razgranatu stabljiku i može narasti i do 1 metar.

Kad kažemo cikorija, najčešće mislimo na kavovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobičajenu jutarnju kavu, ili još češće kao dodatak kavi, a zovu je "sirotinjska ili ratna kava".

Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi.

U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled. Lišće joj je široko rasperjano, izrazito zelene boje jer listovi nisu vezivani te ne gubi klorofil. Crvena cikorija uzgaja se pretežno u primorskim krajevima i u Sloveniji. Na tržnici ju prodaju pod imenom radič ili talijanski radič, iako se zapravo radi o cikoriji.

image
SHUTTERSTOCK

Visok udio vitamina C

S obzirom na to da se uzgaja u mraku, ima nešto manje vitamina u odnosu na neke druge vrste povrća, no oni koje sadrži itekako su važni, naročito već spomenuti vitamin A te neki vitamini B-kompleksa, primjerice folna kiselina. Obiluje i brojnim mineralima, poput željeza, kalija i kalcija, a karakteristična je po izuzetno visokom udjelu vitamina C i beta-karotena. Ima vrlo blagotvoran učinak na probavu i za razliku od nekih drugih vrsta povrća, ne izaziva nadutost već, naprotiv, ima umirujući učinak na probavni sustav jer se vrlo lako probavlja. Pospješuje prolazak sadržaja kroz crijeva i sprečava zatvor. Cikorija je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svog ljekovitog djelovanja na bubrege i slezenu. Potiče njihov rad te pomaže u čišćenju tijela od toksina, a uz to je izvrstan diuretik.


Kolesterol

Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.

Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.

image
SHUTTERSTOCK

Čaj za mršavljenje

Sastojci:

  • 1 žlica mješavine suhih listova i korijena
  • 2 dcl vode

Priprema:

  1. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
  2. Piti 2-3 šalice čaja na dan koji možete zasladiti medom.
  3. Ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.

Čaj od cikorije odličan je lijek protiv bolesti jetre, slezene i bubrega

Linker
27. kolovoz 2024 08:34