SHUTTERSTOCK
zlatni savjeti

Oni koji redovito piju zeleni čaj rjeđe obolijevaju od bolesti srca i raka, ali jako je važno kada ga pijemo

Najbolje vrijeme za ispijanje zelenog čaja za maksimalnu apsorpciju antioksidansa, prema dijetetičarima


Bilo da uživate u njegovoj toploj ili osvježavajućoj, ledenoj verziji, ispijanje zelenog čaja donijet će brojne zdravstvene prednosti. Među istaknutijim ističe se njegovo bogatstvo flavonoidima i antioksidansima. Međutim, prema navodima stručnjaka, da bi tijelo iskoristilo sva ta svojstva, važno je i u koje doba dana konzumirate ovaj čaj, odnosno što uz njega jedete i pijete. Stoga, ako ga pijete za povećanje antioksidansa koji se bore protiv bolesti i želite znati najučinkovitije vrijeme kad da ga pijete za maksimalnu apsorpciju, promislite o sljedećem:

Čimbenici koji utječu na apsorpciju antioksidansa

1. Koliko dugo ga kuhate

Namakanje listića zelenog čaja pet minuta na 100 stupnjeva Celzijevih, pojačava njegov antioksidativni kapacitet u usporedbi s kuhanjem samo dvije minute na nižim temperaturama. Vruća voda može pomoći čaju da izvuče više polifenola i uhvati oksidativne radikale u usporedbi s hladnom vodom. Unatoč njegovom gorkom okusu.

2. S čime ga pijete

Dodajete li svom čaju svježi limun ili, jedete li ga uz jagode? Starija su istraživanja pokazala da vitamin C može poboljšati apsorpciju antioksidansa koji se nalaze u zelenom čaju. S druge strane, utvrđeno je da dodavanje kravljeg ili sojinog mlijeka u čaj, smanjuje dostupnost antioksidansa.

3. Vlastito zdravlje

Neka istraživanja upućuju na to da pušački status, BMI i genetika također mogu utjecati na sposobnost apsorpcije antioksidansa no, potrebna su dodatna istraživanja.

Najbolje vrijeme za ispijanje zelenog čaja za apsorpciju antioksidansa

Budući da ovaj napitak u svom originalnom stanju, ne sadrži kalorije i šećer, obično ga se preporučuje piti u bilo koje doba dana.

- Važno je piti zeleni čaj kada vam odgovara, bilo da je to ujutro, poslijepodne ili navečer. Ipak, postoji nekoliko faktora koje je dobro uzeti u obzir - kaže Joy Dubost, registrirana dijetetičarka.

Jutro

Pijenje zelenog čaja u ovo doba znači da ujutro prvo dobivate katehine (flavonoidi). Dijetetičarka Dubost savjetuje ispijati ovaj čaj na prazan želudac budući da u tom obliku nema hranjivih tvari koje bi se natjecale s apsorpcijom antioksidansa. Istraživanja pokazuju da proteini, vlakna i određeni minerali mogu smanjiti bioraspoloživost odnosno količinu tvari, flavonoida koje tijelo može apsorbirati i iskoristiti. Drugim riječima, flavonoidi mogu ostati zarobljeni u komponentama kao što su vlakna u hrani, skrivajući ih od tijela tijekom probave.

Između obroka

Ovisi o tome kada pijete čaj, uz popodnevnu užinu ili ga pijete neposredno prije ručka ili večere, ako je preblizu obroka, to može imati negativan učinak. Tanini, kemikalije koje stvaraju opor okus u čaju, mogu inhibirati apsorpciju željeza.

- Iz tog razloga, najbolje je piti ovaj napitak najmanje dva sata prije ili poslije obroka kako bi se povećala apsorpcija antioksidansa - predlaže Chrissy Arsenault, dijetetičarka i nutricionistica.

Poslije obroka

Za neke je ispijanje zelenog čaja ritual je s kojim završavaju obrok. Međutim, postoji ista zabrinutost. Tanini u čaju mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari poput željeza, što je posebno važno za one koji su u nedostatku ovog minerala. Tanini se mogu vezati sa željezom iz biljnih izvora (ne-hem željezo) u probavnom traktu, otežavajući tijelu apsorpciju. Stoga, spomenuti je ritual najbolje odgoditi na nekoliko sati poslije.

Večer

Za mnoge ispijanje čaja predstavlja opuštajući ritual prije spavanja. Međutim, zeleni čaj sadrži kofein, oko 30 miligrama po šalici. Iako je to manje od šalice kave, svejedno može utjecati na sposobnost snivanja. Ako se ne želite odreći ovog rituala, prije spavanja odaberite biljni čaj poput kamilice koja je prirodno bez kofeina.


Dobrobiti

Znanstvenim je istraživanjima potvrđeno da ljudi koji redovito piju crni ili zeleni čaj rjeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila te od raka želuca, jednjaka i pluća, a kod starije populacije rjeđa je pojava Alzheimerove bolesti.

Linker
20. svibanj 2024 09:23