SHUTTERSTOCK
odličan saveznik

Od jutra krenite jako! Vrsta kave koja potiče mršavljenje i ubrzava metabolizam

Bogata je i antioksidansima koji su ključni za cjelokupno zdravlje


Zelena kava zvuči pomalo neobično čak možda i odbojno, a nema puno razlike od obične kave na koju smo navikli. Za razliku od prženih zrna kave s kojima je većina ljudi upoznata, zelena kava pravi se od sirovih, neprženih zrna koji su ispunjeni spojem koji se zove klorogenska kiselina. Smatra se da ova prirodna tvar nudi niz zdravstvenih prednosti, a evo što zelena kava zapravo je, kako se može uklopiti u zdravu rutinu, njezine potencijalne prednosti i kako je pripremiti kod kuće?

Što je zelena kava?

Zelena kava odnosi se na nepržena zrna kave koja zadržavaju svoju prirodnu zelenu nijansu. Za razliku od prženih zrna koja se obično koriste u tradicionalnoj kavi, ova zrna se koriste u sirovom obliku. Ključna komponenta zelene kave je klorogenska kiselina, antioksidans čija se količina smanjuje tijekom procesa prženja. Ovaj spoj povezan je s nekoliko zdravstvenih prednosti, osobito u područjima poput metabolizma i upravljanja tjelesnom težinom, kao što je navedeno u studiji iz časopisa Pharma Innovation Journal.

image
SHUTTERSTOCK

Priprema

  • Namočite 1 do 2 žlice zrna zelene kave u vodi preko noći.
  • Sutradan zakuhajte zrna i vodu u koju su namočeni.
  • Kad smjesa zavrije, smanjite vatru i ostavite da se krčka 10 do 15 minuta.
  • Procijedite tekućinu u šalicu i bacite zrna.
  • Za dodatni okus možete umiješati med ili cimet, iako sam napitak ima blagi, biljni okus.

Priprema od praha

Za one koji koriste zelenu kavu u prahu:

  • Zagrijte vodu dok ne proključa.
  • Dodajte 1 do 2 žličice zelene kave u prahu u šalicu i prelijte je vrućom vodom.
  • Ostavite napitak da odstoji 5 do 6 minuta.
  • Procijedite tekućinu u šalicu, a po želji slobodno pojačajte okus limunom ili medom.


Pomoć u mršavljenju

Jedan od glavnih razloga zašto se ljudi okreću zelenoj kavi je njezin potencijalni utjecaj na mršavljenje. Klorogenska kiselina može pomoći u smanjenju tjelesne masti ograničavanjem količine glukoze koja se apsorbira u tijelu, a istovremeno povećava sagorijevanje kalorija. Ovi čimbenici doprinose poboljšanom metabolizmu i pomažu tijelu da učinkovitije upravlja svojom težinom.

Poboljšanje metabolizma

Klorogenska kiselina ne samo da podržava kontrolu tjelesne težine, već također pomaže u ubrzanju metabolizma. Ograničavajući apsorpciju glukoze i potičući tijelo da učinkovitije sagorijeva kalorije, ona pruža poticaj energije zbog kojeg se čovjek može osjećati aktivnije. Osim toga, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, što promiče cjelokupno metaboličko zdravlje.

Upravljanje šećerom u krvi

Zelena kava također može koristiti pojedincima koji se bore s regulacijom šećera u krvi. Usporavanjem apsorpcije glukoze nakon jela pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi. To može biti posebno korisno za osobe s dijabetesom ili one u riziku od razvoja stanja, jer bi moglo poboljšati osjetljivost na inzulin i pomoći tijelu da učinkovitije obrađuje šećer.

Podrška zdravlju srca

Antioksidansi u ovoj kavi, igraju ulogu u zaštiti zdravlja srca. Ovi spojevi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i sprječavaju oštećenje stanica od slobodnih radikala. Na taj način mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, klorogenska kiselina može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola, dodatno promičući zdravlje srca.

Visok udio antioksidansa

Zelena kava bogata je antioksidansima koji su ključni za cjelokupno zdravlje. Ovi antioksidansi djeluju tako da neutraliziraju štetne molekule zvane slobodni radikali, što može pridonijeti stanjima poput bolesti srca, raka i preranog starenja. Uključivanjem zelene kave u uravnoteženu prehranu, tijelo može imati koristi od ovih zaštitnih spojeva, podržavajući opće zdravlje.

Potencijalne nuspojave zelene kave

Iako zelena kava nudi nekoliko zdravstvenih prednosti, postoje neke moguće nuspojave, osobito ako se konzumira prekomjerno.

  • Povećani broj otkucaja srca - Zbog sadržaja kofeina, zelena kava može povećati broj otkucaja srca i potencijalno uzrokovati lupanje srca, osobito kod onih osjetljivih na kofein.
  • Probavni problemi - Visoka kiselost zelene kave može dovesti do nelagode u želucu, mučnine ili dijareje ako se pretjerano konzumira.
  • Poremećaj spavanja - Pijenje velikih količina zelene kave, osobito kasno tijekom dana, može ometati san zbog sadržaja kofeina.
  • Alergijske reakcije - Neki pojedinci mogu osjetiti alergijske reakcije, poput iritacije kože ili oteklina.
  • Zdravlje kostiju - Prekomjerni unos može smanjiti razinu kalcija u tijelu, što bi s vremenom moglo negativno utjecati na zdravlje kostiju.
  • Smanjena apsorpcija željeza - Zelena kava može ometati sposobnost tijela da apsorbira željezo, što bi moglo biti problematično za osobe s anemijom zbog nedostatka željeza.
  • Povećana anksioznost - Oni koji su skloni anksioznosti mogu osjetiti pojačane simptome zbog stimulativnih učinaka kofeina.

Svakodnevna konzumacija i kada piti

Zelena kava može se konzumirati svakodnevno. Sadrži manje kofeina od obične kave, nudeći između 25 posto i 50 posto sadržaja kofeina u tipičnoj šalici. Međutim, konzumiranje u velikim količinama može dovesti do nuspojava.

Idealno vrijeme za uživanje u zelenoj kavi je ujutro. Budući da može stimulirati živčani sustav i povećati razinu energije, korisno ju je konzumirati rano tijekom dana kako biste poboljšali fokus i budnost. Ako uzrokuje bilo kakav osjećaj nervoze, prilagodba vremena ili smanjenje konzumirane količine može biti od pomoći.

Linker
02. listopad 2024 13:02