FOTOGRAFIJE: FIZKES GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
probajte

Oblozi od kupusa za otečena stopala

Kupus će iz stopala izvući višak tekućine i donijeti olakšanje vašim bolnim nogama

Ako imate bolna ili otečena stopala, jedino što vam je potrebno je kupus, koji će ublažiti bol, ali i smanjiti otečenost. Ohladite listove bijelog ili zelenog kupusa u zamrzivaču tako da budu posve zamrznuti i ledeni. Omotajte ih oko otečenog stopala, sjednite i podignite noge te tako ostanite 30 minuta. Kupus će iz stopala izvući višak tekućine i donijeti olakšanje vašim bolnim nogama.


PROTIV UPALJENIH ZGLOBOVA I ARTRITISA

Kad vas zabole zglobovi, listovi kupusa možda neće biti vaš prvi izbor, iako bi trebali. Ohlađeni listovi kupusa ne samo da ublažavaju bol nego smanjuju otečenost i upalu. Znanstvenici još nisu sigurni je li neka tvar u listovima kupusa neutralizira bol i sprečava oticanje ili su to samo nuspojave korištenja listova kupusa kao hladnih obloga. Ipak, istraživanja su pokazala da su listovi kupusa učinkovita terapija kod bolova u zglobovima. Obloge od kupusa zaista je lako napraviti: potrebni su vam crveni ili zeleni kupus (imajte na umu da crveni češće ostavlja mrlje), aluminijska folija, valjak ili bat za meso i daska za rezanje, gaza i pećnica. Otrgnite jedan veliki list kupusa i stavite ga na dasku za rezanje, zatim ga istucite batom za meso ili valjkom, ali samo toliko da ga malo prignječite (ne prejako da se ne potrga).

To će omogućiti otpuštanje ljekovitog soka kupusa. Umotajte list u aluminijsku foliju i zagrijte u pećnici dvije do tri minute kako bi omekšao. Kad ga izvadite iz pećnice, list ne smije biti vruć na dodir. Zatim ga položite direktno na kožu i omotajte gazom. Oblog ostavite da djeluje jedan sat. Možete ga imati i preko noći ako vam ne nadražuje kožu. Topičko korištenje listova kupusa za smirivanje upale je učinkovito, no možete se liječiti i iznutra tako da u svoj jelovnik uvrstite više kupusa. Antocijani i flavonoidi iz ovog povrća daju mu protuupalna svojstva

Linker
05. ožujak 2024 19:02