SHUTTERSTOCK
Obratite pažnju

Nije uvijek kriva hrana. Iza neugodnog mirisa urina mogu se skrivati tri ozbiljna medicinska stanja

Ako ste zabrinuti, svakako posjetite liječnika


Poznato je da će urin nakon uzimanja vitamina B skupine biti fluorescentno žute boje, kao i da će nakon pojedenih šparoga on promijeniti miris. No, to je sasvim prirodno. Urin se sastoji od vode i otpadnih tvari koje tijelo ne treba, zbog čega se one izbacuju. Tako će određeni sastojci koji se nalaze u lijekovima poput amoksicilina ili spomenutog vitamina B, izbaciti iz tijela, a pritom će utjecati i na miris urina. No, jeste li se zapitali koja se medicinska stanja mogu skrivati iza ovog neugodnog mirisa?

Urinarne infekcije

Osim odabira prehrane, na neugodan miris djeluju i određena medicinska stanja u koje ubrajamo i infekcije urinarnog trakta. Osim uobičajenih simptoma kod ovog stanja kao što su bol pri mokrenju, poteškoće s pražnjenjem mjehura i učestala potreba za odlaskom na wc, urin koji ima jako neugodan miris također upućuje na ovo stanje. Urinarnu infekciju je važno prepoznati, a tegobe se obično rješavaju antibioticima.

Bakterijska vaginoza

Ova infekcija uzrokuje neugodan miris urina kojeg se najčešće uspoređuje s mirisom ribe i koji se može pogoršati nakon spolnog odnosa. Uz to, drugi simptomi uključuju bol i peckanje pri mokrenju, svrbež te bjelkasti i sivi iscjedak.

Dijabetes

Nekad se dijabetes dijagnosticirao prema urinu, odnosno njegovoj slatkoći. Danas, neki će reći da neregulirani dijabetes može promijeniti miris urina u onaj slatkasto, voćni kao i neki antidijabetici.

Može li trudnoća uzrokovati neugodan urin?

Razne hormonske promjene koje se događaju tijekom trudnoće također mogu promijeniti miris urina. Prema pregledu studija iz 2022., čak dvije trećine zdravih žena izvijestilo je o jačem osjetu mirisa tijekom trudnoće.

Kako ublažiti miris?

Da bi se smanjio miris urina, osim razgovora s liječnikom osoba može pokušati:

  • pobrinuti se o dobroj svakodnevnoj regulaciji bolesti poput dijabetesa,
  • izbjegavati hranu koja izaziva neugodan miris mokraće,
  • optimalno se hidrirati i tako pružiti podršku zdravlju bubrega i mokraćnog sustava,
  • odlaziti na wc čim se pojavi želja,
  • smanjiti unos alkohola i tako zaštititi jetru te pomoći u rješavanju neugodnog mirisa.

Ako ste zabrinuti zbog toga što neugodan miris ne prolazi, liječnik će vas svakako pitati o određenim čimbenicima načina života te nedavnim zdravstvenim promjenama koje ste primijetili. Može napraviti urinokulturu kako bi provjerio ima li bakterija i drugih znakova infekcije, a može vas naručiti i na ultrazvuk urinarnog trakta ili bubrega. Dodatno, može vas uputiti na krvne pretrage kako bi ustanovio skrivaju li se iz neugodnog mirisa druga zdravstvena stanja.

Linker
20. kolovoz 2024 14:57