VEDRAN PETEH CROPIX
dr. liberati pršo

Neizostavan rekvizit tijekom Eura velika je opasnost za osobe s ovom kroničnom bolesti

Pogledajte drugi nastavak DIA LOG-a

U drugom nastavku DIA LOG-a doc. dr. sc. Ana Marija Liberati Pršo, endokrinologinja, dijabetologinja i nutricionistica komentira kako je Europsko prvenstvo u nogometu izazov i za navijače s dijabetesom, posebno ako u navijanju posegnu za pivom, radlerima ili nekim drugim napicima koji imaju visok glikemijski indeks.

- Ako pobjedu morate ‘zaliti‘ alkoholom, onda je bolji izbor vino - predlaže dr. Liberati.

Doktorica je komentirala i nedavno objavljenu informaciju koju su prenijeli svi mediji da su kineski znanstvenici 59-godišnjeg pacijenta oboljelog od dijabetesa tipa 2 izliječili transplantacijom matičnih stanica.

Transplantacija matičnih stanica nije revolucija - ona je, primjerice u hematologiji, rutinska metoda liječenja koja se desetljećima koristi u liječenju leukemija, limfoma, teških anemija i imunodeficijencija. Gotovo da postaje i dio rutinske terapije u ortopediji i regenerativnoj medicini. Stoga je možda pretjeran senzacionalistički govoriti o liječenju matičnim stanicama kao eksperimentalnoj metodi. Doduše, sada je dijabetes u fokusu, a i u tom području se već dugo primjenjuju metode transplantacije - govori.

Govorimo i o tome kako dijabetes može liječiti i nekim drugim, u široj javnosti nedovoljno populariziranim metodama poput barijatrijske kirurgije.

Prvi video pogledajte OVDJE

Linker
14. lipanj 2024 18:17