Polinezasićene kiseline mogu povećati proizvodnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje.
 Getty Images/iStockphoto
neophodne su

Nedostaje li vam omega-3 masnih kiselina? Sedam simptoma na koje ne obraćamo pažnju

Manjak unosa omega-3 masnih kiselina uzrokuje niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i kroničnu upalu u tijelu.

Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj i funkcioniranje tijela. Dokazano je i da povećan unos omega-3 rezultira znatnim poboljšanjem stanja kod osoba s teškoćama u učenju i pamćenju te onih koje pate od nekih oblika depresije.

Manjak unosa ovih masnih kiselina može uzrokovati niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i kroničnu upalu u tijelu. Ovo su neki od njih:


Depresija

Znanstvenici su ustanovili da osobe kojima manjka omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije. Mozak koristi omega- 3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.


Kronična upala i artritis

Istraživanja su pokazala da ove masne kiseline imaju protuupalno svojstvo. U jednom istraživanju su znanstvenici sudionicima davali suplemente omega 3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa.


Debljanje

Omega 3 masne kiseline direktno utječu na rad tjelesnih stanica. Manjak usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom lakše ćete postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.


Srčane bolesti

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da čak 40 posto osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline su vrlo učinkovite u smanjenju razine lošeg kolesterola i istovremenom povećanju HDL kolesterola. Smanjuju i kroničnu upalu, reguliraju razinu krvnog tlaka i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.


Kognitivne poteškoće

Reguliraju rad neurona, a osobe koje boluju od manjka vrlo često imaju problema s pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.


ČITAJTE I: 10 stvari koje će se dogoditi vašem tijelu ako počnete koristiti riblje ulje


Lošiji ten

Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja stanične membrane. Služe kao zaštita od vanjskih štetnih čimbenika te omogućavaju apsorpciju nutritivnih spojeva i eliminaciju štetnih toksina.


Kronični umor

Osobe koje boluju od kroničnog umora vrlo često ne unose adekvatnu količinu ovih važnih kiselina. Upalni procesi u tijelu uzrokuju smanjenje razine energije i povećanu potrebu za spavanjem.


Neki od najboljih izvora su:

  • sjemenke lana
  • chia sjemenke
  • masna riba
  • orasi



IZVOR: centarzdravlja

Linker
12. svibanj 2024 13:47