SHUTTERSTOCK
Pripazite

Ne, nije samo do hormona. Žene su sklonije tjeskobi i anksioznosti zbog ova tri faktora

Akumulirani stres je ozbiljan okidač za anksioznost, a žene su mu podložnije


Prema podacima WHO iz 2019., od anksioznog poremećaja u svijetu pati više od 300 milijuna ljudi. Ozbiljan je ovo mentalni poremećaj kojemu su ipak sklonije žene, a uzrok koji se često navodi su fluktuacije u spolnim hormonima. Menstrualni ciklus, pad razine hormona estrogena i progesterona nakon porođaja, perimenopauza i konačno menopauza; sva su nabrojena stanja okidač za pojavu ovog nimalo ugodnog mentalnog stanja. No, postoje i drugi čimbenici koji pridonose ovom stanju kod nježnijeg spola.

image
SHUTTERSTOCK

Tri stanja koja doprinose tjeskobi žena

1. Kronični stres

Akumulirani stres je ozbiljan okidač za anksioznost, a žene su mu podložnije. To potvrđuje istraživanje Američkog psihološkog društva u kojem su žene prijavile višu prosječnu razinu stresa od muškaraca. Važno je naglasiti kako stres ne utječe samo na naše doživljavanje situacija i reakcija na njih, već također utječe na razinu šećera u krvi i rizik od dijabetesa.

Pod kroničnim stresom i anksioznošću, moždana hormonska kontrola regulacije glukoze je pod negativnim utjecajem, počevši od inzulinske rezistencije. Čak i prije nego što se postavi dijagnoza predijabetesa ili dijabetesa, anksioznost može biti jedini prisutni simptom s fluktuacijama razine glukoze u krvi - govore stručnjaci.

Uz to, inzulinska rezistencija se može pojaviti u bilo kojem razdoblju, a posebno su pod udarom žene u perimenopauzi i menopauzi. Budući da je naše tijelo izuzetno kompleksan sustav, suočavanje sa stresom, prije nego što se pretvori u nešto nekontrolirano, može spriječiti tjeskobu, ali i povoljno djelovati na dobre glikemije.

2. Poremećaji rada štitnjače

Žene imaju čak pet do osam puta veću vjerojatnost da će se susresti s problema sa štitnjačom od muškaraca. Hormoni štitnjače utječu na neurotransmitere povezane s raspoloženjem kao što su serotonin, dopamin i norepinefrin, brzinu metabolizma i odgovor mozga na stres. Navedeno može pridonijeti ili pogoršati simptome anksioznosti.

- Treba spomenuti da se 40 posto bolesti štitnjače može manifestirati samo simptomima tjeskobe i zato je kod njih izrazito važno posumnjati i na autoimune bolesti štitnjače. U suprotnom bismo godinama mogli tražiti uzroke koji su nam pred nosom - tvrde stručnjaci i dodaju kako se bez pravilnog krvnog testiranja i procjene, glavni uzrok tjeskobe koji je disfunkcija štitnjače, može pogrešno dijagnosticirati i liječiti.

3. Društveni čimbenici

Društvena očekivanja često mogu staviti dodatni pritisak na žene i povećati simptome tjeskobe. Žene također imaju veću vjerojatnost da će se suočiti s posramljivanjem tijela, obiteljskim nasiljem i zlostavljanjem, što ih sve čini ranjivijima i podložnijima suočavanju s tjeskobom i depresijom. I dok se fluktuacije hormona često navode kao uzrok tjeskobe nakon poroda ili tijekom menopauze, ta životna razdoblja također dolaze s obavezama skrbi za novorođenče ili starijeg roditelja, financijskim naporom i ostalim brigama koje mogu biti plodno tlo tjeskobnih ponašanja.

Kako si pomoći?

Stručnjaci savjetuju ženama da se u trenucima u kojima se susreću s anksioznim epizodama prisjete da su baš one te koje imaju kontrolu. Također, u takvim situacijama, smatra, žene ne bi trebale zazirati od traženja pomoći.

žKada patimo, to može biti izazovno, stoga angažirajte pouzdanog prijatelja ili člana obitelji da bude uz vas. Također, zatražite stručnu pomoć, a nemojte zanemariti napraviti i laboratorijsku procjenu kako biste otkrili pravi uzrok tjeskobe.

Linker
06. lipanj 2024 14:19