SHUTTERSTOCK
žensko zdravlje

Ne nasjedajte! Razbijamo pet najvećih mitova o endometriozi

Posebno zabrinjava činjenica da do dobivanja dijagnoze endometrioze može proći i do sedam godina

Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na sluznicu maternice izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene. Ove izrasline mogu uzrokovati bol, ožiljke i, u nekim slučajevima, neplodnost. Posebno zabrinjava činjenica da do dobivanja dijagnoze endometrioze može proći i do sedam godina budući da simptomi mogu biti isti kao i kod drugih stanja, poput sindroma iritabilnog crijeva ili upalne bolesti zdjelice. A zablude o bolesti, uključujući pet mitova u nastavku, mogu spriječiti žene da traže pomoć. O kojim je mitovima riječ?

Pet mitova i činjenica o endometriozi

Mit: Simptomi su samo obilna mjesečnica

Žene s endometriozom ponekad pretpostavljaju da su njihovi simptomi normalni dio menstruacije, a kada potraže pomoć, ponekad ih se odbaci kao pretjeranu reakciju na normalne menstrualne simptome. No, zapravo se događa nešto puno ozbiljnije od grčeva. Tijekom menstrualnog ciklusa, tkivo nalik endometriju se zadeblja i na kraju krvari. Ali, za razliku od tkiva endometrija u maternici, koje može istjecati kroz vaginu svaki mjesec, krv iz pomaknutog tkiva nema kamo otići. Umjesto toga, skuplja se u blizini zahvaćenih organa i tkiva, iritirajući ih i izazivajući upalu. Rezultat je bol, a ponekad i razvoj ožiljnog tkiva koje može formirati mrežu, što u konačnici može dovesti do boli tijekom pokreta ili seksualne aktivnosti.

Mit: Endometrioza zahvaća samo područje zdjelice

Najčešća mjesta za pojavu izraslina endometrioze su unutar zdjelice, kao što su vanjska površina maternice, mokraćni mjehur i jajovodi. No, endometrioza se može pojaviti bilo gdje u tijelu. Rijetko je, na primjer, tkivo nalik endometriju pronađeno u plućima.

Mit: Endometrioza je uvijek bolna

Ne osjećaju svi bol. Nije neuobičajeno da žena sazna da ima endometriozu tek nakon što počne istraživati zašto ima poteškoća sa začećem djeteta. Endometrioza je naime jedan od vodećih uzroka neplodnosti. Ovo stanje također povećava vjerojatnost pobačaja i drugih problema u trudnoći.

Mit: Endometrioza se može spriječiti

Budući da uzrok nastanka ove bolesti nije poznat, jednako tako, ne postoji poznat način na koji bi se učinkovito spriječio njezin nastanak. Određeni koraci za snižavanje razine estrogena u tijelu, koji potiče simptome, mogu smanjiti rizik. Razinu estrogena možete smanjiti odabirom medikamenata s nižim udjelom estrogena te ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, mršavljenjem i redovitom tjelovježbom.

image
SHUTTERSTOCK

Mit: Endometrioza se popravlja nakon menopauze

Iako se simptomi endometrioze najčešće javljaju tijekom menstruacije, kod nekih žena traju i nakon završetka mjesečnog ciklusa. Čak i nakon što žena prođe kroz menopauzu, jajnici nastavljaju proizvoditi male količine estrogena. Izrasline endometrioze mogu nastaviti reagirati na hormon, uzrokujući bol. Dakle, dok se simptomi ovog stanja poboljšavaju kod mnogih žena, menopauza ne donosi svima olakšanje. Neke žene koje su prošle kroz menopauzu mogu se odlučiti za kirurški zahvat uklanjanja endometrioznih implantata ili priraslica, ili čak histerektomiju. Međutim, navedeni postupci nisu uvijek uspješni u kontroli boli.

Ako ste zabrinuti zbog bolnih mjesečnica ili drugih mogućih simptoma endometrioze, kao što je dugotrajna bol u donjem dijelu leđa ili zdjelici, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Linker
20. travanj 2024 08:07