SHUTTERSTOCK
Promjene

Muškarci, jeste li se ikad zapitali što se događa s vašim penisom kako starite? Donosimo odgovore

Obično se ne očekuje da će se oblik penisa mijenjati s godinama

Činjenica je da svi dijelovi tijela stare pa tako ni penis nije iznimka. Promjene u izgledu ili performansama ovog organa također mogu upućivati na zdravstvene probleme te utjecati na kvalitetu života. Stoga je važno razumjeti koje su promjene normalne, a kada je potrebno potražiti pomoć. Što očekivati s godinama i kada se trebate zabrinuti?

Hoće li se penis smanjiti?

Nema sigurnog dokaza da će se duljina i obujam penisa prirodno mijenjati kako muškarac stari. To je zato što još ne postoji studija koja prati iste odrasle osobe i njihove mjere penisa tijekom desetljeća. Trenutno one postojeće uspoređuju isključivo veličinu penisa između različitih odraslih muškaraca različite dobi. Također, postoji mnogo načina kako mjeriti veličinu penisa, uključujući kada je u stanju erekcije i kada nije. Međutim, za neke stanja povezana sa starenjem smanjuju duljinu penisa, a ona uključuju:

  • pretilost koja skriva bazu penisa
  • učinci poslije operacije prostate (traju privremeno)
  • Peyronijeva bolest gdje ožiljci u fibroznom sloju penisa uzrokuju njegovo savijanje.

Duljina penisa u erekciji se također može smanjiti s godinama i to zbog erektilne disfunkcije i manje elastičnosti penisa.

image
UFABIZPHOTO SHUTTERSTOCK

Erektilna disfunkcija

Engleska studija provedena nad tamošnjim stanovništvom (6000 njih) došla je do podatka kako erektilna disfunkcija pogađa 15 posto muškaraca u 50-ima do gotovo 90 posto njih starijih od 80 godina. Rizik je bio više nego udvostručen kod onih koji su svoje zdravlje ocijenili umjereno do lošim. Lijekovi kao što je Viagra mogu pomoći, međutim, ne poništavaju oštećenje krvnih žila i živaca koji uzrokuju erektilnu disfunkciju. Ostale promjene koje se događaju s godinama uključuju smanjenu osjetljivost penisa, što može smanjiti uzbuđenje. Ejakulacija je odgođena i rjeđa. Postizanje orgazma je nemoguće ili umjereno teško za 33 posto muškaraca u 70-ima.

Hoće li se promijeniti oblik penisa

Obično se ne očekuje da će se oblik penisa mijenjati s godinama. Međutim, spomenuta Peyronijeva bolest može dovesti do promijene. Ovo se stanje može javiti u bilo kojoj dobi, no ipak je najčešća između muškarčeve 40. i 60. godine života. Uzrok ove bolesti je nepoznat. Ipak, može biti nasljedna, ali i potaknuta ozljedama koje uzrokuju lokalizirano krvarenje u penisu. Najčešće ne prolazi sama od sebe i tijekom vremena se može pogoršavati. Može uzrokovati kratkotrajnu bol i dugotrajnu erektilnu disfunkciju.

Učestalo mokrenje

Simptomi donjeg urinarnog trakta kao što su inkontinencija, slab mlaz mokraće, problemi s početkom i prestankom mokrenja te nokturija (često noćno mokrenje) kod muškaraca se povećava sa starenjem. Ovi su simptomi događaju se kod gotovo 50 posto muškaraca starijih od 65 godina te 70 posto kod muškaraca starijih od 80 godina.

Promjene mogu utjecati na kvalitetu života i ukazivati na bolest

Fizičke i funkcionalne promjene na penisu mogu utjecati na zdravlje i dobrobit muškarca. Problemi s erekcijom ili ejakulacijom mogu smanjiti nečiju kvalitetu života ako i dalje želi imati seksualni život. Stoga otvoreni razgovor s partnericom, traženje podrške i stručnih savjeta mogu biti od pomoći. No, nabrojeno može upućivati na bolest. Erektilna disfunkcija također može upućivati na ozbiljne zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, visoki krvni tlak, dijabetes te poremećaji živčanog sustava. Penis zapravo odražava vaskularno zdravlje ostatka tijela. Dakle, erektilna disfunkcija može predvidjeti rizik od budućeg srčanog ili moždanog udara. Simptomi donjeg urinarnog trakta također su često povezani sa seksualnom disfunkcijom i mogu povećati rizik od infekcija mokraćnog sustava i kronične bolesti bubrega.

Što je normalno, a kada se javiti liječniku

Normalno starenje uključuje promjene na krvnim žilama penisa, živcima i povezanim organima, poput prostate. Dakle, kako muškarac stari normalno je imati:

  • manje promjene u veličini i obliku penisa
  • postupno smanjenje erektilne funkcije i osjetljivosti
  • blagi urinarni simptomi koji ne smetaju

Održavanje zdravlja i redovito posjećivanje liječnika radi provjere uobičajenih stanja poput visokog krvnog tlaka trebali bi usporiti ove promjene povezane s godinama. Ostala zdravstvena stanja kao što je dijabetes, posebice nekontrolirani, ubrzavaju te promjene.

Međutim, važno je potražiti liječničku pomoć ako:

  • postoji značajna promjena u veličini ili obliku penisa ili ako se pojave neobične kvržice
  • postoji bol ili nelagoda u ili oko penisa
  • erektilna disfunkcija postaje dugotrajna
  • simptomi mokraćnog sustava javljaju se iznenada ili su bolni
Linker
27. travanj 2024 07:56