SHUTTERSTOCK
prepoznajte znakove

Muče vas bolovi u kostima, neobjašnjivi umor, problemi s kožom. Možda se radi o nedostatku esencijalnih vitamina

Mini vodič kroz vitamine


Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na nedostatak esencijalnih nutrijenata i vitamina. Naše tijelo se oslanja na 13 esencijalnih vitamina kako bi najbolje funkcioniralo, uključujući vitamine A, C, D, E, K i razne vitamine B skupine poput tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), pantotenske kiseline (B5), biotina (B7), piridoksina (B6), kobalamina (B12) i folata (B9). Ovi vitamini igraju vitalnu ulogu u održavanju zdravih tjelesnih funkcija, pomažući u rastu stanica i podržavajući cjelokupno zdravlje. Ako se pojave simptomi nedostatka, preporučljivo je konzultirati liječnika radi krvne pretrage, no ipak, postoje neki dodaci bez recepta koji često mogu riješiti blaže nedostatke.


Uobičajeni znakovi nedostatka vitamina

Vitamina A - Nedostatak vitamina A može utjecati na vid i zdravlje kože. Često se manifestira kao poteškoće s vidom pri slabom svjetlu i suhe oči. Problemi s kožom poput suhoće i svrbeža, kao i lomljivi nokti i gubitak kose, također mogu ukazivati na nedostatak vitamina A, a osim toga, ključan je i za održavanje snažnog imunološkog sustava. Može se naći u namirnicama poput sira, jaja, jetre, masne ribe te šarenog voća i povrća.

Vitamin C - Simptomi nedostatka vitamina C često uključuju umor, razdražljivost, bolove u mišićima i vidljivije znakove poput krvarenja desni i lakih modrica. Ozbiljan nedostatak može dovesti do skorbuta, koji karakteriziraju natečene desni i labavi zubi. Vitamin C također je poznat po svojoj ulozi u zaštiti stanica, zacjeljivanju rana i održavanju zdrave kože i krvnih žila. Obiluje u agrumima, jagodama, paprikom i lisnatim povrćem poput brokule.

Vitamin D - Nedostatak vitamina D može uzrokovati bolove u kostima, slabost mišića, umor i promjene raspoloženja. Ljudi bi mogli biti skloniji bolestima i doživjeti gubitak kose ili apetita. Ovaj vitamin je neophodan za zdravlje kostiju, pomažući tijelu da apsorbira kalcij. Tijelo može proizvesti vitamin D izlaganjem sunčevoj svjetlosti, iako su dodaci prehrani i hrana poput masne ribe, crvenog mesa, žumanjka i obogaćenih proizvoda također vrijedni izvori, posebno u zimskim mjesecima.

Vitamin E - Nedostatak vitamina E može dovesti do problema s mišićima i živcima, što rezultira utrnulošću, poteškoćama u koordinaciji i oslabljenim vidom, no vjerojatnije je da će se pojaviti kod osoba koje imaju problema s apsorpcijom masti. Izvori vitamina E uključuju biljna ulja, orašaste plodove, sjemenke i pšenične klice.

Vitamin K - Nedovoljna razina vitamina K može rezultirati lakim modricama, čestim krvarenjem iz nosa, obilnim menstrualnim krvarenjem i bolovima u kostima. Vitamin K ključan je za pravilno zgrušavanje krvi, pomažući zacjeljivanju rana. Najviše ga se može dobiti iz lisnatog zelenog povrća, biljnih ulja i žitarica.

image
SHUTTERSTOCK

Razumijevanje nedostatka vitamina B

Tiamin (vitamin B1)

Tiamin igra ključnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju i podršci živčanom sustavu. Simptomi nedostatka mogu uključivati umor, probleme s pamćenjem, promjene raspoloženja i gubitak težine. Ozbiljan nedostatak može dovesti do beriberija, koji utječe na srce i živčani sustav, a dobri izvori tiamina uključuju cjelovite žitarice, orašaste plodove, jetru i voće poput banana.

Riboflavin (vitamin B2)

Riboflavin je neophodan za održavanje zdrave kože, očiju i živaca. Nedostatak se može pokazati kao umor očiju, probavni problemi, grlobolja ili pukotine oko usta. Ovaj vitamin se može naći u mlijeku, jajima, gljivama i cjelovitim žitaricama.

Niacin (vitamin B3)

Nedostatak niacina može uzrokovati pelagru, stanje sa simptomima poput perutave kože, gubitka pamćenja i probavnih problema. Blagi nedostatak može uzrokovati peckanje u ustima ili natečen jezik. Niacin je prisutan u mesu, ribi, pšeničnom brašnu i jajima.

Pantotenska kiselina (B5)

Iako je nedostatak vitamina B5 rijedak, može uzrokovati simptome poput umora, promjena raspoloženja i probavnih tegoba. Prisutan je u raznim namirnicama, uključujući piletinu, govedinu, jaja i avokado, što dobro uravnoteženu prehranu čini učinkovitim načinom održavanja odgovarajuće razine.

Piridoksin (B6)

Vitamin B6 važan je za preradu proteina i stvaranje hemoglobina. Niske razine mogu uzrokovati anemiju, napadaje, osip na koži i promjene mentalnog zdravlja. Izvori uključuju perad, ribu, banane, zob i obogaćene žitarice.

Biotin (B7)

Biotin pomaže u proizvodnji masnih kiselina. Iako tijelo može prirodno proizvesti nešto biotina, nedostatak može uzrokovati stanjivanje kose, probleme s kožom i umor. Dostupan je u malim količinama u hrani poput jaja, lososa i gljiva.

Kobalamin (B12)

Vitamin B12 podržava funkciju živaca i proizvodnju DNK. Nedostatak može rezultirati ekstremnim umorom, trncima u rukama i stopalima te psihološkim promjenama poput depresije. Hrana poput ribe, crvenog mesa i mliječnih proizvoda dobar je izvor B12.

Folat (B9)

Folat je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i sprječavanje urođenih mana. Nedostatak može uzrokovati simptome poput blijedosti, niske energije, probavnih problema i glatkog, bolnog jezika. Lisnato povrće, grah i cjelovite žitarice osiguravaju dijetalni folat.

Linker
21. listopad 2024 10:41