SHUTTERSTOCK
studija

Možda za vašu migrenu ipak nije kriva kava

U nedavnom istraživanju s Harvarda najmanje dana s migrenom imali su sudionici iz skupine s najviše kofeinskih napitaka

Ako ste se dosad ustezali od pijenja kave misleći da će vam potaknuti ili pogoršati migrenu, možda vam nova studija promijeni uvjerenja. Uobičajena konzumacija kofeina, kaže se u istraživanju s Harvarda objavljenom online u zdravstvenoj publikaciji Headache, nije povezana s učestalošću, trajanjem ni intenzitetom epizodnih migrena, tj. onih koje se javljaju u manje od 15 dana mjesečno.


U istraživanju 97 sudionika

Autori su proučili podatke iz istraživanja spavanja kod 97 osoba srednje dobi od 31 godine i s prosječno pet dana s migrenom unutar jednog mjeseca. Sudionici su dali podatke o uvjetima i stilu života, povijesti bolesti, naveli koliko obično piju napitaka s kofeinom, ispunili upitnike o ostalim bolestima, spavanju i stresu te su dodatno, dva puta dnevno u sljedećih šest tjedana, u elektroničke dnevnike upisivali pojavu migrene i uzimanje lijekova protiv glavobolje. Jedan do dva kofeinska napitka dnevno pilo je 67 posto sudionika, tri do četiri napitka pilo je njih 12 posto, a 21 posto je izjavilo da uobičajeno ne pije kofein.


Slična učestalost glavobolje

Pokazalo se, nakon što su uzeti u obzir spol, dob, uzimanje oralne kontracepcije i neki drugi faktori, da je srednja učestalost glavobolje među skupinama bila slična, a najmanje dana s migrenom imali su sudionici iz skupine s najviše kofeinskih napitaka, oko 5,9 dana u mjesecu. Oni koji su pili jedan ili dva kofeinska napitka dnevno migrenu su imali 7,4 dana, a oni koji nisu pili kofein imali su migrenu 7,1 dan mjesečno. Nije se značajno razlikovalo ni srednje trajanje migrene.

Prosječno je trajala 8,6 sati u skupini bez kofeina, 8,5 u onoj s jednim do dva napitka te 8,8 sati u skupini s tri do četiri napitka. I srednji intenzitet glavobolje bio je vrlo sličan.

Linker
15. svibanj 2024 12:02