Saznajte uzrok jakih ponavljajućih bolova na vrijeme
 FOTOGRAFIJE: BYMURATDENIZ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Mogući poremećaj

Menstrualni bolovi ili nešto ozbiljnije? Ovo je pet znakova na koje trebate obratiti pažnju

Gotovo svaka deseta žena na svijetu pati od endometrioze, poremećaja u reproduktivnom sustavu koji uzrokuje da se tkivo maternice presađuje izvan njene šupljine

Koliko puta mjesečno intenzivno gledate u kalendar i brojite dane dok računate kada bi bilo najbolje na godišnji odmor ili, pak, spoj? Život žena s menstruacijom neizmjerno je izazovan jer se uz 3 do 5 dana mjesečnog krvarenja (normalan raspon je 2 - 7 dana) mnoge muče i s ponekad „paralizirajućom“ boli koja ih onemogućava u svakodnevnim aktivnostima. Nekima je najosjetljivije upravo razdoblje prije menstruacije, drugima su najizazovnija prva dva dana od pojave menstruacije pa biraju posebne namirnice ili lijekove kako bi mogle normalno funkcionirati, a neke žene zbog jakih bolova odluče čak i uzeti bolovanje. Od pojave menstruacije u tinejdžerskoj dobi ženama se govori da s boli jednostavno moraju naučiti živjeti. Međutim, jaki bolovi koji se ponavljaju svaki mjesec nisu nužno normalna pojava na koju ne možemo utjecati.

Menstrualni bolovi najčešće nisu simptom nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja, no ne treba ih zanemariti ako se u obzir uzme činjenica da 5-10% žena pati od poremećaja koji se naziva endometrioza. Endometrij je tkivo, sluznica koje oblaže unutrašnjost maternice, koje se zadebljava tijekom menstrualnog ciklusa od 21 do 35 dana pripremajući se za moguće usađivanje oplođene jajne stanice. Ukoliko ne dođe do oplodnje jajne stanice, endometrij se na kraju ciklusa „oljušti“ i tijelo ga, zajedno s krvi, izbacuje u obliku menstruacijskog krvarenja. Endometrioza je naziv za poremećaj u kojem tkivo endometrija raste i izvan maternice, najčešće u jajnicima, jajovodu, vagini ili mokraćnoj cijevi, no može rasti i na mokraćnom mjehuru te crijevima. Ektopično tkivo endometrija najčešće se nalazi na jajnicima, ispunjeno je tamno smeđom tekućinom te se naziva „čokoladna“ cista, endometrijska cista ili endometriom. Tijekom menstruacije, osim krvarenja i ljuštenja tkiva endometrija iz maternice, dolazi i do krvarenja unutar endometrioma, do upale i podraživanja živaca što rezultira grčevima i snažnim bolovima.

image
Endometrioza je jedan od mogućih uzroka vrlo jakih menstrualnih bolova.
FOTOGRAFIJE: BORIS JOVANOVIC GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Bol je ključan faktor u postavljanju dijagnoze endometrioze. Međutim, jačina boli nije direktno povezana s težinom poremećaja. Dok neke žene sa slabo izraženom endometriozom osjećaju bol koja ih onemogućava u svakodnevnim aktivnostima, neke žene s jako izraženom endometriozom nemaju nikakvih simptoma. Za razliku od boli prilikom menstrualnog krvarenja koja nije uzrokovana poremećajem u zdjelici i koja u pravilu počinje slabiti nakon prve trudnoće, kod žena koje imaju poremećaj reproduktivnog sustava, poput endometrioze, specifično je da bol ne jenjava s godinama. Naprotiv, često se pogoršava s vremenom odnosno s pogoršanjem endometrioze. Ostali simptomi ovog poremećaja uključuju bol prilikom odnosa, uriniranja ili defekacije te bolove i/li vaginalno krvarenje u dijelu ciklusa van menstrualnog krvarenja te neplodnost.

4 STADIJA ENDOMETRIOZE

  1. Minimalna: malobrojne, male lezije ili rane, plitko uraslo tkivo endometrija na jajniku
  2. Blaga: nešto veći broj blagih lezija, nešto dublje površinski uraslo tkivo na jajniku i u zdjelici
  3. Umjerena: mnogobrojne lezije, duboko uraslo tkivo endometrija na jajniku i u zdjelici. Mogući su endometrijska („čokoladna“) cista na barem jednom jajniku te lagane priraslice na organima u zdjelici.
  4. Teška: mnogobrojne lezije, duboko uraslo tkivo endometrija na jajnicima i u zdjelici, na jajovodima i crijevima, velike ciste na barem jednom jajniku te mnogobrojne opsežne priraslice u cijeloj zdjelici.

Bol je normalna reakcija našeg tijela koja nam signalizira da nešto nije u redu. Pravovremena reakcija na snažne bolove, bez obzira na vrstu poremećaja, važna je i zbog njezinog utjecaja na kvalitetu života. Osim što bol može značajno otežati ili čak onemogućiti normalno fizičko funkcioniranje, kronična bol može imati ozbiljne posljedice i na mentalno zdravlje. Prošlogodišnja je studija tima znanstvenika iz Poljske pokazala kako jačina boli utječe na razvoj depresije kod žena koje pate od endometrioze. Ukoliko patite od jakih menstrualnih bolova koje ne uspijevate obuzdati lijekovima protiv bolova, pogotovo ako se bolovi pogoršavaju s godinama, obratite se svom primarnom ginekologu.

image
Bolovi uzrokovani endometriozom s godinama postaju jači.
FOTOGRAFIJE: FIZKES GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Hormonalna terapija i kirurški zahvat najučinkovitiji su način liječenja endometrioze. U prvim stadijima endometrioze, liječnik će simptome uglavnom rješavati lijekovima, uključujući lijekove za boli, a kirurški zahvat će odgađati sve dok je terapija s njima zadovoljavajuća. Većina smjernica za liječenje akutne boli preporučuje paracetamol ili ibuprofen. Od prošle godine za liječenje boli u ljekarnama je dostupna i njihova kombinacija u jednoj tableti (500 mg paracetamola + 200 mg ibuprofena). Zahvaljujući zajedničkom djelovanju ove dvije molekule, i uz upotrebu manjih doza, postiže se snažniji i dugotrajniji učinak (u odnosu na uzimanje istih ili većih doza ibuprofena ili paracetamola zasebno). Kombinaciju paracetamola i ibuprofena možete pronaći pod nazivom Lekofen®. Njegov učinak počinje brzo, već nakon 15 minuta, a traje dugo, čak preko 8 sati. Dugo djelovanje lijeka Lekofen može vam omogućiti produktivan radni dan, kao i miran san bez potrebe za dodatnom tabletom tijekom 8 sati. U slučaju da tablete protiv bolova ne pomažu, preporuka struke je obratiti se primarnom ginekologu čim prije.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak.

Izvori:

Endometrioza i Neplodnost. Hrvatsko društvo za ginekologiju i neplodnost. Dostupno na: https://www.hdgo.hr/Pages/Print.aspx?sifraStranica=810&kultura=hr, pristupljeno 9.2021.

Parazzini F et al. (2020). The frequency of endometriosis in the general and selected populations: A systematic review. Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders, 12(3–4), 176–189. Dostupno na: https://www.semanticscholar.org/paper/The-frequency-of-endometriosis-in-the-general-and-A-Parazzini-Roncella/eb8686372c76d673911fb5c5a98589d489e8804a, pristupljeno 9.2021.

MSD. Endometrioza. Dostupno na: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/specificne-bolesti-zena/endometrioza, pristupljeno 9.2021.

Normal menstruation. Dostupno na: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation#:~:text=Most%20women%20bleed%20for%20three,from%20days%20six%20to%2014., pristupljeno 9.2021.

Endometriosis. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/endometriosis, pristupljeno 9.2021.

There are 4 stages of endometriosis. Dostupno na: https://www.health.com/condition/endometriosis/endometriosis-stages, pristupljeno 9.2021.

Medical Definition of Endometrioma. Dostupno na: https://www.medicinenet.com/endometrioma/definition.htm, pristupljeno 9.2021.

Ju H, Jones M, Mishra G. (2014). The Prevalence and Risk Factors of Dysmenorrhea. Epidemiologic Reviews 36(1), pp. 104–113.

Dismenoreja. Dostupno na: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-simptomi/dismenoreja, pristupljeno 9.2021.

Endometriosis. Dostupno na: www.nhs.uk/conditions/endometriosis/, pristupljeno 9.2021.

Endometriosis. Dostupno na: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656, pristupljeno 9.2021.

Warzecha D et al. (2020). The Impact of Endometriosis on the Quality of Life and the Incidence of Depression-A Cohort Study. International journal of environmental research and public health, 17(10), 3641.

Sažetak opisa svojstava lijeka Lekofen. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno 9.2021.

WHO. Cancer pain relief and palliative care: Report of a WHO expert committee. World Health Organization. Technical Report Series 804. Geneva, Switzerland: WHO, 1990.

NICE: Analgesia - mild to moderate pain. Clinical Knowledge Summaries - CKS, 2015.

HDLB Smjernice za liječenje akutne boli, siječanj 2013. Dostupno na: https://www.hdlb.org/%20publikacije/%20publikacije-za-zdravstvene-djelatnike/%20smjernice-hrvatskog-drustva-zalijecenje-boli/, pristupljeno 09.2021.

Linker
20. travanj 2024 14:11