SHUTTERSTOCK
Kad zglobovi govore

Krckanje u koljenu - koliko je zapravo opasno? Sve je dobro dok se ne pojave ovi simptomi

Vježbanje može poslužiti kao odličan način prevencije


Savršena je tišina. Uvjerljivo hodate na prstima ne biste li prošli gotovo nečujno hodnikom i onda se dogodi nešto čemu ste se najmanje nadali, koljeno krcne. Vjerojatno ste kao i mnogi od nas doživjeli ovu ili sličnu situaciju želeći izbjeći kakav neugodan susret ili otići u drugu prostoriju nakon konačne pobjede u uspavljivanju djeteta. Iako su zvukovi pucketanja i krckanja uglavnom bezopasni i dolaze godinama, bez daljnjeg su vrlo iritantni i prema nepisanom pravilu, događaju se u najgorim mogućim trenucima. No, imamo li ipak razloga za brigu, objasnili su stručnjaci.

Kavitacija

Da je krckanje u koljenima uobičajena pojava zbog koje ne bi trebalo biti razloga za brigu, potvrdio je i ortopedski kirurg Daniel Wiznia. Sve dok ne osjetimo kakvu bol.

- Glavni uzrok bezbolnog škljocanja zovemo kavitacijom, odnosno stanjem u kojem dvije površine tvore vakuum, a zatim se razdvoje - rekao je za HuffPost ovaj ortoped i nastavio kako se zvuk proizvodi kada se dvije zglobne površine razdvoje i formira se zglobna tekućina gotovo poput malog plina, a to stvara zvuk.

Krepitacija

Do pucketanja odnosno krckanja također može doći zbog stanja koje nazivamo krepitacija. Ovo se stanje javlja kada se hrskavica ispod kosti istroši pa dolazi do trenja zglobne površine. Krepitacija se također pojavljuje kod onih osoba koje boluju od artritisa.

Kada nas krckanje treba ipak zabrinuti?

Ako primijetite bol u koljenu, oteklinu, ukočenost i nestabilnost, to je opravdan razlog za odlazak liječniku. Stručnjaci navode kako postoje brojne stvari koje mogu uzrokovati bol ili ukočenost koljena, uključujući pucanje meniskusa, oštećenje hrskavice, artritis ili pak zadebljanje tkiva od ozljede.

- U rijetkim slučajevima, škljocanje bi se moglo događati zbog avaskularne nekroze, stanja kod kojeg dolazi do povrede dotoka krvi u kost, a kada kost ne prima dotok krvi, ona nažalost umire. To može dovesti do kolapsa zgloba, što dovodi do škljocanja i boli u koljenu - rekao je Wiznia.

Stoga, ako postoji bol, oteklina, ozljeda, osjećaj da se nešto pomiče unutar koljena ili se koljeno zaglavi, liječnik bi trebao pregledati koljeno što je prije moguće.

Prevencija

Iako se krckanje u koljenima obično se događa s godinama, vježbanje može poslužiti kao odličan način prevencije.

Nedavna je studija zaključila da je vožnja sobnog bicikla ili onog na otvorenom, odlična aktivnost za sprječavanje bolova u koljenima, a može smanjiti i pojavu artritisa. Uz to, aktivnosti poput plivanja, vježbi snage i mobilnosti su odlična preventiva za cjelokupno zdravlje pa tako i protiv krckanja koljena.

Linker
03. srpanj 2024 13:48