SHUTTERSTOCK
Jeste li se zapitali

Koja je vaša idealna težina s obzirom na visinu i godine - donosimo odgovore

Idealnu tjelesnu težinu teško je unificirati

Mnogi žele znati odgovor na pitanje koja je idealna tjelesna težina. On je poprilično jednostavan, a ide ovako, ne postoji idealna težina. Drugim riječima, idealnu težinu ne možemo unificirati. Iako postoje različiti alati i kalkulatori koji dolaze do pobližeg odgovora, oni zapravo nisu pouzdani u svim slučajevima. Ti se alati uglavnom oslanjaju se na čimbenike kao što su dob, visina i spol. Međutim, svatko je drugačiji i niti jedna formula ne može odrediti nečiju idealnu težinu. Primjerice, uravnotežena prehrana, vježbanje i druge životne navike mogu doprinijeti zdravlju pojedinca bez obzira na težinu. Međutim, pojedini istraživači ipak vjeruju da su pretile osobe, koje još uvijek nemaju drugih zdravstvenih problema, pod povećanim rizikom od razvoja stanja povezanih s pretilošću, kao što su metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Indeks tjelesne mase

Jedan od alata koji pomažu u procjeni idealnog raspona težine osobe je i indeks tjelesne mase (eng. BMI) koji mjeri težinu u odnosu na visinu prema jedinstvenoj formuli BMI = težina (kg)/visina2 (m2). Izračun BMI-a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kategorizira na sljedeći način:

 • BMI manji od 18,5 ukazuje na pothranjenost.
 • BMI između 18,5 i 24,9 sugerira zdrav raspon težine.
 • BMI između 25 i 29,9 može ukazivati na prekomjernu težinu.
 • BMI od 30 ili više ukazuje na pretilost.

Koja je idealna težina

Ovaj kalkulator računa idealnu težinu u odnosu na godine, spol i visinu. Temeljen je prema nekoliko znanstvenika koji su u periodu od 1964. do 1983. godine razvijali idealne omjere. Također, navodi zdrav raspon BMI-a prema idealnoj težini.

Problemi s BMI indeksom

Indeks tjelesne mase je osnovna mjera. Iako uzima u obzir visinu i težinu, ne uzima u obzir čimbenike kao što su:

 • mjere struka ili kukova
 • udio ili raspodjela masti
 • udio mišićne mase

Navedeni čimbenici naime mogu itekako utjecati na zdravlje. Primjerice, sportaši visokih performansi obično imaju puno mišića i malo tjelesne masti. Mogu imati visok BMI jer imaju veću mišićnu masu, ali to nipošto ne znači da imaju previše za svoju visinu. Još jedno ograničenje BMI-a je to što ne pravi razliku između ljudi različitih rasnih ili etničkih skupina.

Omjer struka i bokova

Ovaj omjer uspoređuje veličinu struka s veličinom bokova. Visoki omjer povezan je s višim razinama visceralne masti, masnoće u trbušnoj šupljini koja okružuje nekoliko glavnih organa. Iz tog razloga, spomenuto može biti koristan alat za razumijevanje potencijalnih zdravstvenih rizika, a to potvrđuje i meta-analiza iz 2018. koja govori da visok omjer može izložiti ljude većem riziku od infarkta miokarda ili srčanog udara.

Kako izmjeriti veličinu struka i bokova

Da bi izračunala svoj omjer, osoba bi se trebala izmjeriti oko struka na najužem dijelu (obično odmah iznad pupka), a zatim podijeliti ovu mjeru sa širinom svojih bokova (na najširem dijelu). Međutim, kao i kod BMI-a, izmjerena vrijednost struka i bokova isto ima ograničenja. Naime ova mjera ne uzima u obzir ukupni postotak tjelesne masti osobe ili njezin omjer mišića i masnog tkiva točno. Osim toga, veličina tijela nije izravna mjera zdravlja.

Omjer struka i visine

Omjer struka i visine još je jedan alat za procjenu veličine tijela. Uspoređuje opseg struka osobe s njezinom visinom. Prema istraživanju iz 2015., veći opseg struka povezan je s lošijim kolesterolom i krvnim tlakom, čak i uz zdrav BMI. Iz tog razloga, ova mjera može biti od pomoći pri procjeni zdravstvenog rizika kada se koristi s drugim mjerama zdravlja. Izračunati ju možete tako da podijelite veličinu struka s visinom.

Postotak tjelesne masti

Postotak tjelesne masti je težina masnog tkiva osobe podijeljena s ukupnom težinom. To uključuje masnoću koja se nalazi u mnogim različitim dijelovima tijela. Tjelesna mast je neophodna za funkcioniranje ljudskog tijela. Pojedincu je za preživljavanje potrebne su esencijalne masnoće koje su ključne za razvoj mozga, koštane srži, živaca i membrana. Druge vrste masti štite unutarnje organe u prsima i trbuhu, a tijelo ih po potrebi može koristiti za energiju.

Preporuke

Osim približnih smjernica za muškarce i žene, idealan ukupni postotak masti može ovisiti o tipu tijela ili razini aktivnosti osobe. Prema Američkom vijeću za tjelovježbu, ovo su očekivani rasponi tjelesne masti za odrasle:

 • Sportaši - šest do 13 posto za muškarce, a 14 do 20 za žene
 • Nesportaši u dobroj formi - 14 do 17 posto za muškarce i 21 do 24 posto za žene
 • Prihvatljiv omjer - za muškarce je od 18 do 24 posto, a za žene od 25 do 31 posto
 • Pretilost - kod muškaraca se smatra ako je ona 25 posto ili više, odnosno 32 posto ili više za žene

Tipično, pretilost je povezana s visokim udjelom tjelesne masti. Pretilost i prekomjerna težina mogu predstavljati veći rizik za stanja kao što su:

 • dijabetes
 • srčana bolest
 • visoki krvni tlak
 • moždani udar

Kako izmjeriti masnoću u tijelu

Najčešći način mjerenja postotka tjelesne masti je korištenje kožnog nabora uz pomoć kalipera, hidrostatskog mjerenja, bioelektrične impedancije i drugo. Iako ništa od toga ne može dati potpuno točno očitanje, procjene mogu biti dovoljno blizu da ponude razumnu procjenu.

Idealna tjelesna težina može značiti različite stvari različitim ljudima. Indeks tjelesne težine, omjer struka i bokova, struka i visine te postotak tjelesne masti četiri su načina procjene statusa težine. Kombiniranje njihovih rezultata može biti najbolji način kako biste dobili točnu ideju o tome smatra li se nečija veličina tijela umjerenom. Međutim, veličina tijela sama po sebi ne daje potpunu sliku o zdravlju osobe. Svatko tko je zabrinut zbog svoje težine, veličine struka ili sastava tijela trebao bi razgovarati s liječnikom o svom zdravstvenom stanju i o tome kako upravljati potencijalnim čimbenicima rizika.

Linker
26. travanj 2024 14:50