SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Jeftin lijek mogao bi produljivati životni vijek i potiskivati bolesti povezane sa starenjem

Brojni dokazi sugeriraju da bi metformin, standardni lijek za kontrolu dijabetesa tipa 2, mogao ‘liječiti‘ starenje


Dobro poznat i vrlo jeftin lijek mogao bi pružati zaštitu od bolesti povezanih sa starenjem i pomagati nam produljiti život u zdravlju. Riječ je o metforminu, lijeku koji se već desetljećima koristi u kontroli šećerne bolesti tipa 2, a sada će se u SAD-u pokrenuti niz ispitivanja kako bi se procijenilo mogu li osobe koje uzimaju metformin doživjeti odgodu u razvoju ili napredovanju bolesti povezanih sa starenjem kao što su rak, demencija i bolesti srca.


Ciljanje starenja

Istraživanje TAME (Targeting Aging with Metformin, u prijevodu: ciljanje starenja metforminom) provest će se u 14 vodećih istraživačkih institucija i uključit će više od 3000 sudionika u dobi između 65 i 79 godina, objavila je Američka federacija za istraživanje starenja (AFAR, American Federation for Aging Research). Studije na životinjama već su pokazale da metformin može usporiti starenje, a znanstvenici se nadaju da će otkriti kako utječe na temeljne čimbenike starenja ljudi. Također misle da bi Agencija za hranu i lijekove (FDA) trebala razmotriti starenje kao indikaciju koja se može liječiti, poput dijabetesa ili bolesti srca.

"Ne znam produljuje li metformin životni vijek, ali dokazi koji postoje sugeriraju da bi mogao", izjavio je dr. sc. Steven N. Austad, viši znanstveni direktor AFAR-a. Dosadašnja su istraživanja pokazala da lijek smanjuje rizik od nekih vrsta raka, uključujući gastrointestinalni, urološki i rak krvi, otkriven je manji rizik od demencije i kognitivnog pada među ljudima koji su uzimali metformin u liječenju dijabetesa tipa 2, a postoje i dokazi da poboljšava kardiovaskularne ishode, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularne smrti.


Farmaceute ne zanima

TAME bi trebao pokazati jesu li dobrobiti ograničene na osobe s dijabetesom te otkriti može li metformin pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa te tako usporavati biološko starenje. Dodatni je plus za znanstvenike i to što lijek košta manje od dolara na dan.

No, studija je skupa. Procjenjuje se da će koštati između 45 i 70 milijuna dolara, a znanstvenici imaju teškoća s prikupljanjem sredstava. Metformin je, naime, generički lijek, pa nijedna farmaceutska tvrtka neće moći zaraditi ako rezultati budu uspješni. Ipak, ispitivanje metformina počet će čim novac stigne, uvjereni su znanstvenici.

Linker
29. travanj 2024 09:05