Prepoznajte znakove

 SHUTTERSTOCK
Pratite svoje tijelo

Jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma može se prepoznati i po ‘jutarnjim‘ simptomima!

Obiteljska liječnica je istaknula četiri simptoma raka pluća koji se mogu javiti u jutarnjim satima

Rak pluća je jedna od najčešćih i najtežih vrsta raka, a u Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira oko tri tisuće novooboljelih, često u uznapredovaloj fazi kada je liječenje otežano. Nažalost, teško se otkriva i dijagnosticirana jer su simptomi često suptilni i nejasni. Jedini način za prepoznavanje je znati što tražiti. Stoga je obiteljska liječnica dr. Anita Raja istaknula četiri simptoma raka pluća koji se mogu javiti u jutarnjim satima i biti znak upozorenja.

Iako je tvrdoglavi kašalj najpoznatiji simptom raka pluća, i drugi dijelovi tijela mogu dati znakove upozorenja. Dr. Raja ističe da se svatko može ujutro osjećati umorno ili loše, ali ove znakove ne treba zanemariti:

- Pacijent može osjećati da se budi obliven znojem, uz temperaturu. Ako je ovo popraćeno suhim kašljem koji traje više od tri tjedna ili iskašljvanjem krvi, to može ukazivati na rak pluća - objašnjava dr. Raja.

Liječnica ističe da trebate odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako patite od bilo kojeg od ovih simptoma.

Osim znakova koji se javljaju ujutro, rak pluća može izazvati i ove simptome:

 • Kašalj koji ne prolazi nakon tri tjedna
 • Dugotrajan kašalj koji se pogoršava
 • Infekcija u plućima koja se vraća
 • Iskašljavanje krvi
 • Bol tijekom disanja ili kašljanja
 • Trajni nedostatak daha
 • Trajni umor ili nedostatak energije
 • Gubitak apetita ili neobjašnjivi gubitak kilograma
 • Promjene u izgledu vaših prstiju, poput zakrivljenosti ili povećanja vrhova prstiju (batićasti prsti)
 • Poteškoće s gutanjem ili bol tijekom gutanja
 • Teško disanje
 • Promukli glas
 • Oticanje lica ili vrata
 • Trajna bol u prsima ili ramenu

Nažalost, obično nema znakova ili simptoma raka pluća u ranim fazama, zbog čega je ovo stanje teško uočiti na vrijeme. Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da su navedeni simptomi većinom razvijaju kako stanje napreduje. Dobra vijest je da postoji nekoliko načina za smanjenje rizika. Pušenje se smatra najvećim čimbenikom rizika za rak pluća, zbog čega je prestanak pušenja neophodan. Nadalje, zdrava prehrana prepuna voća i povrća ključna je kada se radi o smanjenju rizika od raka. Isto tako, poduzmite mjere kako biste se zaštitili od izlaganja otrovnim kemikalijama.

ČITAJTE I: Začin kojeg nikad dosta: regulira tlak i pojačava cirkulaciju, ljekovit je za bubrege i jetru te dokazano štiti od raka pluća


Tko je u rizičnoj skupini?

Pušači - između 80 i 90 posto svih slučajeva raka odnosi se na pušače, zato što pušenje uključuje redovito udisanje niza različitih toksičnih tvari.

No pušenje nije jedini uzrok raka. Oko 270 tisuća slučajeva raka pluća na godinu u svijetu nije povezano s pušenjem.

Pasivno pušenje - osobe koje su u dječjoj dobi često bile izložene duhanskom dimu, primjerice ako su im roditelji pušili, imaju veći rizik, baš kao i oni koji u obitelji imaju nekog oboljelog od raka pluća.

Okolišni rizik - rizik za rak pluća povećava se u gradovima, zbog onečišćenja zraka i izloženosti azbestu te parama izgaranja.

Zračenje - ljudi liječeni radioterapijom su u umjereno povećanom riziku za razvoj raka pluća.

Kemikalije - mnoge žene oboljele od nepušačkog raka pluća vjeruju kako bi uzrok mogle biti i kemikalije koje potječu iz parfema i drugih kozmetičkih proizvoda, kao i pare iz različitih kemijskih sredstava za čišćenje, no za to nema čvrstih dokaza.

Postojeće bolesti pluća - osobe s plućnom tuberkulozom ili kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB) također imaju veći rizik za rak pluća.

Linker
19. srpanj 2024 22:23