SHUTTERSTOCK
kada je brati

Hipokrat je smatrao da može zamijeniti sve lijekove! Fitoterapeutkinja donosi recept za sirup od bazge

Primjena bazge poznata je od davnina

Mirisna i očaravajuća biljka širokih sitnih, gotovo čipkastih, bijelo žutih mirisnih cvjetova upravo sada je u svojoj najboljoj fazi kada se mogu brati cvjetovi za izradu soka kojeg generacije pamte iz djetinjstva i kuhinja naših baka, koje su redovito radile sirup od bazge. Mirisnu ljepoticu latinskog naziva (Sambucus nigra L.) naći ćete uz rubove šuma, šumskih puteva, uz kuće i naselja, ali izbjegavajte cvjetove brati ako grm bazge vidite uz prometnicu ili drugo zagađeno područje.

Primjena bazge poznata je od davnina i mnogostruka pa se navodi kako je Hipokrat smatrao da ona može zamijeniti sve lijekove. Možda nije baš tako, ali činjenica je da bazga obiluje tvarima koje pridonose čovjekovu zdravlju. Primjerice, bobice sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline te vita mine A, B i C, dok su cvjetovi bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Smatra se da su upravo flavonoidi, snažni antioksidansi, najvećim dijelom zaslužni za ljekovitost bazge. Zbog njihova se djelovanja bazga koristi u prevenciji karcinoma te u liječenju degenerativnih bolesti. Osim toga, pomaže jačanju imuniteta, pomoć je kod astme i upala dišnih puteva jer olakšava disanje i iskašljavanje. Djeluje detoksikacijski jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

image
SHUTTERSTOCK

Visoke razine vlakana koje bazga sadrži smanjuju razinu tzv. lošeg kolesterola, čime se smanjuje vjerojatnost za razvoj ateroskleroze i drugih srčano-žilnih bolesti. Osim toga, bazga obiluje kalijem, koji štiti srce jer opušta krvne žile, čime utječe na snižavanje krvnog tlaka. Dokazan je i utjecaj antioksidansa iz bazge na reguliranje inzulina i razine glukoze, čime pomaže spriječiti razvoj bolesti, odnosno osigurati stabilnost za oboljele od dijabetesa.


Kada je brati

Kako bi dosegla svoju maksimalnu ljekovitost, ali i okus i miris, bazgu treba brati za sunčana vremena, i to najbolje nakon dva do tri uzastopna sunčana dana bez kiše. Tada su cvjetovi puni žutog sladonosnog praha, a beru se samo oni potpuno rascvjetani. Prije upotrebe nipošto ih nemojte prati, jer tako uništavate ono najvrjednije.


Recept za sirup od bazge donosi fitoterapeutkinja Maja Žalac, dipl. ing.agronomije


Sastojci:

  • 45 cvjetova (što više maknuti stabljiku, ona daje gorčinu)
  • 3 litre vode
  • 4 velika limuna
  • 3 kg smeđeg šećera

Priprema:

  1. Namočiti cvjetove u vodi s narezanim i iscijeđenim limunima 24 sata
  2. Procijediti i ižmikati cvjetove, u čistu tekućinu dodati šećer, zagrijati dok zavrije, pa puniti vruće u vruće boce
  3. Takav sok može stajati i do 3 godine (u podrumu ili slično)

Linker
01. svibanj 2024 08:03