SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Glavobolje, zujanje u glavi, napetost... Ima li načina da se toga riješim?

S obzirom na glavobolje i šum vjerojatno će biti potrebno u sklopu obrade učiniti i magnetnu rezonanciju mozga s angiografijom glave

Godinama patim od glavobolja, uvijek u predjelu sljepoočnica i očiju. Unatrag dvije godine imam i zujanje u lijevom uhu. Stanje mi je sve gore i gore pa ponekad ne mogu zaspati jer osjećam zujanje u cijeloj glavi, glavobolju, napetost… Za glavobolju pijem kafetin, neofen ili brufen, ali ne svaki dan, već po potrebi. Povremeno popijem i nešto za smirenje. Zanima me što bih trebala napraviti da se riješim ovih muka i ima li išta od toga smisla ili trebam naučiti živjeti sa svojim tegobama? Ponekad imam osjećaj da od svega toga ludim.

Lenka J., Koprivnica

Odgovara doc. dr. Hrvoje Budinčević, neurolog:

image
CROPIX

"Prema opisu vaše su glavobolje vjerojatno tenzijskog tipa. Uzimate li lijekove protiv glavobolje više od 15 dana mjesečno u trajanju od tri mjeseca, to može uzrokovati glavobolju povezanu s prekomjernim uzimanjem lijekova. Ova vrsta glavobolja liječi se smanjivanjem uporabe analgetika. Šum u uhu vjerojatno je otogene geneze, odnosno može biti uzrokovan oštećenjem unutarnjeg uha. Da bi se to utvrdilo, potreban je pregled otorinolaringologa s tonalnim audiogramom i timpanogramom. Korisno bi bilo učiniti i ultrazvučni pregled karotidnih i vertebralnih arterija. S obzirom na glavobolje i šum vjerojatno će biti potrebno u sklopu obrade učiniti i magnetnu rezonanciju mozga s angiografijom glave. Korisno bi bilo naći uzrok ovih tegoba pomoću predloženih dijagnostičkih pretraga, a terapija prvenstveno ovisi o uzroku tegoba. Za tinitus nema specifičnog lijeka, no mogu se koristiti neki lijekovi i uređaji za prikrivanje šuma. Uz farmakološke metode (lijekove), liječenje glavobolje može uključiti i primjenu akupunkture ili biofeedbacka."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:21