SHUTTERSTOCK
Stavljamo na popis

Gastroenterolog savjetuje: ‘U borbi protiv mučnina odaberite jednu od tri metoda, učinkovite su‘

Uvijek je važno slušati svoje tijelo

Mučnine, bez obzira jesu li nastale kao posljedica konzumacije pokvarene hrane, lijekova ili zdravstvenog stanja, nisu nimalo ugodne i djeluju iscrpljujuće na organizam. Do spomenute neugodne reakcije dolazi zbog slanja signala iz područja mozga odgovornog za otkrivanje toksina u krvi, koji također kontrolira povraćanje. Kako bi si olakšali u ovom procesu, neki posežu za skupinom lijekova koji smanjuju mučninu ili pak sprječavaju povraćanja. Ipak, u nedostatku tih lijekova poznatih i kao antiemetici, mučninu je moguće ublažiti i prirodnom metodom, a gastroenterolog Andrew Boxer predlaže nekoliko verzija koje mogu ovaj problem znatno ublažiti. Riječ je o sljedećim namirnicama i jednoj tehnici:

image
SHUTTERSTOCK

Đumbir

Svestranost đumbira, korjenastog povrća odnosno začina široko je poznata. Zbog svojih protuupalnih svojstava ublažava bol i smanjuje upale. Povoljno djeluje na kardiovaskularno zdravlje jer poboljšava cirkulaciju, snižava krvni tlak i kolesterol. Također, ovaj moćan korijen jača imunosni sustav, ali se pokazao i učinkovitim sredstvom kod problema s mučninama. Za to je zaslužan njegov aktivni sastojak gingerol koji pomaže da se hrana lakše kreće. Osim ispijanja čaja, đumbir možete dodati i u druga jela poput raznih juha ili ga jednostavno uzeti u obliku dodatka. Ipak, imajte na umu da veće količine ovog povrća mogu izazvati nuspojave u obliku žgaravice, želučanog refluksa pa i proljeva.

Paprena metvica

Ova biljka može prvenstveno imati umirujući učinak na živce, a potom i opustiti mišiće probavnog trakta, što će ujedno pomoći da se trbušni mišići ne grče. Metvicu možete piti kao čaj ili je nanijeti kao eterično ulje pomiješano s nekim baznim uljem na bolno područje. Njezino umirujuće djelovanje brzo će pružiti olakšanje nelagodama s kojima se susrećete.

Akupresura

Ova tehnika holističkog pristupa sličnog akupunkturi također može biti učinkovita protiv mučnine, posebno kada je usmjerena na točku na unutarnjem zapešću. Smatra se da pritisak na tom mjestu, pomaže u opuštanju trbušnih mišića i poboljšava protok krvi. Da biste isprobali ovu tehniku kažiprstom i srednjim prstom čvrsto pritisnite utor između dviju velikih tetiva na unutarnjoj strani podlaktice, otprilike tri širine prsta od zapešća.

Kada biste trebali posjetiti liječnika

Spomenute su samo su neke od tehnika koje možete isprobati kod kuće. Međutim, uvijek je važno slušati svoje tijelo. Ako mučnina ne prestaje nego se pogoršava, ako ste dehidrirani, osjećate jaku bol u trbuhu i prsima ili imate groznicu, potražite stručnu pomoć.

Linker
22. kolovoz 2024 08:16