Lactobacillus kao dobra bakterija zaslužna je za uredan pH rodnice.
 Foto: Istock
Začudili biste se

Evo koje bakterije žive u pojedinim dijelovima našeg tijela

Naše tijelo je dom za stotinu trilijuna bakterija, a što je više onih dobrih, loše će teže doći do izražaja i izazvati infekciju.

Kad se govori o bakterijama, većina odmah pomisli na one loše koje narušavaju naše zdravlje. No, nisu sve bakterije takve. U našem tijelu ih ima na stotinu trilijuna, a što je više onih dobrih, loše će teže doći do izražaja i izazvati infekciju.

Znate li koje bakterije žive u našem tijelu?

U ustima i u gornjem dijelu dišnog sustava mogu se naći dobre bakterije poput Streptococcus salivariusa te one sprječavaju moguće upale i infekcije. Kad je bakterijska flora u ravnoteži, sve je u redu, no ako stres ili naruše tu ravnotežu, imunološki sustav počinje napadati dobre bakterije, među ostalim i one u usnoj šupljini.

Bakterije probavnog sustava

Čak 30 posto svih bakterija u probavnom sustavu čine one iz skupine Bacteroidetes. One osim što štite od infekcija, mogu olakšati borbu protiv suvišnih kilograma.

Naravno, da je zdrava prehrana ključ, te uzgoj dobrih bakterija zahtijeva dosljednost i upornost jer treba proći neko vrijeme prije nego što se bakterije vašeg probavnog sistema naviknu na nov režim prehrane.

Lijepa koža

Zna se da u koži žive korisne i štetne bakterije koje su odgovorne za njen lijepin izgled. No, ravnotežu među njima lako može brzo poremetiti stres, agresivno čišćenje kože, prekomjerno sunčanje, pušenje...

Rezultati poremećene ravnoteže su osjetljiva koža, akne, prištići... Studije su pokazale da probiotici u takvim situacijama imaju odličan učinak i pomažu u vraćanju lijepog izgleda kože. Jedna od najčešćih bakterija na koži je Staphylococcus epidermidis.

Vaginalna flora

Poremećaj vaginalne flore često je uzrok tegoba poput svrbeži, peckanja i iscjetka, odnosno pojava infekcije. Važnu ulogu u sprječavanju vaginalnih infekcije ima održavanje blago kisele vrijednost pH rodnice. Vaginalnu floru moguće je zaštititi i obnoviti dobrim bakterijama.

Lactobacillus kao dobra bakterija zaslužna je za uredan pH rodnice, a ujedno se i bori protiv 'loših' mikroorganizama.

Znate li gdje žive dobre bakterije?