Ne propustite novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje.
 Getty Images
U četvrtak

Doktor u kući: nove spoznaje u liječenju dijabetesa

Cilj je uravnotežiti vrijednosti glukoze bez hipoglikemija i hiperglikemija. Poželjno je što veći dio dana imati glukozu u krvi između 3,9 i 10 mmol/l, odnosno ne provesti više od 60-70 minuta u danu (5 posto) u vrijednostima nižim od 3,9 mmol/l, savjetuju pojedini dijabetolozi, a struka upravo usuglašava jedinstvene preporuke.

Sve o novim spoznajama i ciljevima u liječenju šećerne bolesti doznajte u novom broju Doktora u kući, koji izlazi u četvrtak, 6. lipnja.

Koliko dobro kontrolira šećernu bolest svaki oboljeli njegov liječnik dosad je pratio kroz krvnu pretragu glikiranog hemoglobina (HbA1c), biomarkera koji pokazuje kolika je prosječna vrijednost glukoze u krvi u protekla dva do tri mjeseca. Oboljeli ju je nosio na svaki kontrolni pregled, a liječnik je prema njemu mogao zaključiti koliko se dobro ili loše bolest drži pod kontrolom. Međutim, dolaskom novih tehnologija, prvenstveno kontinuiranih mjerača glukoze, pokazale su se manjkavosti ovog biomarkera, jer ne pokazuje oscilacije šećera u krvi na dnevnoj bazi te je uočeno da mnogi oboljeli imaju velike oscilacije skokova glukoze, što također dovodi do razvoja komplikacija.

Zato se razvijaju novi, pouzdaniji markeri za kontrolu bolesti, a utvrđuje se i nova paradigma u liječenju - sada je cilj liječenja što dulje vrijeme provedeno unutar željenih granica glukoze (time in range). Novi cilj glasi: svaki oboljeli od šećerne bolesti treba postići što više vremena u danu s konstantnim vrijednostima glukoze bez hipoglikemija i hiperglikemija da bi izbjegao komplikacije. One, naime, oboljelima donose kardiovaskularne bolesti koje mogu završiti srčanim i moždanim udarom, kronično bubrežno zatajenje, sljepoću i kraći život za čak 11 do 18 godina.

Novi Doktor u kući donosi vam i kalendar cijepljenja za djecu, sve o novim spoznajama o spavanju i disleksiji. U Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja.

Nemojte propustiti: paket Doktor u kući + Jutarnji list u četvrtak za samo 14 kuna!

Linker
28. rujan 2024 23:32