Točno znamo kako vam je...
 Foto: iStock
Kurje oko

Dođe ti da vrištiš: Sve o metodama liječenja najgore moguće boli u stopalu

Tvorba nastala uslijed zadebljanja keratotičnog sloja kože, čiji je bolni i tvrdi vršak u obliku trna usmjeren prema srednjem sloju kože ili dermisu nije rijetkost. A boli, boli toliko da tjera suze na oči.

Svi oni koji su imali priliku "upoznati" se s boli koju uzrokuje kurje oko na stopalu, znat će o čemu pričamo i kolika je "kalvarija" borba protiv ove napasti...

Kurje oko je vrlo bolno na pritisak upravo zato što taj vršak u obliku trna pritišće živčana vlakna u dermisu. Do njegovog razvoja dolazi zbog stalnog mehaničkog pritiska na meka tkiva, na tabanima i prstima stopala, ispod kojih se nalazi tvrda podloga. Iako postoji više načina uklanjanja kurjih očiju, od kirurškog zahvata preko medicinske pedikure do lasera, najčešće se one nakon nekog vremena ponovo vraćaju pa nije naodmet isprobati i neka prirodna rješenja.

Medicinska pedikura nudi olakšanje

Jedno od mogućih rješenja za kurje oči, posebno one tvrdokorne, jest i medicinska pedikura koju izvodi stručno osoblje, kvalificirano za tretiranje medicinskih problema i preventivnu njegu stopala. Takva pedikura, za razliku od one estetske, može uključivati i minimalne medicinske zahvate, kao što je odrstranjenje zadebljele kože, odnosno kurjih očiju, a cijena jednog takvog tretmana kreće se oko 100 kuna. Važno je napomenuti kako je potrebno ponoviti postupak svaka dva do tri tjedna.

Laserom protiv kurjeg oka

Kurje oči mogu se uklanjati i laserom, erbijskim ili, ako se očekuje krvarenje, CO2 laserom. Za potpuno uklanjanje kurjeg oka dovoljan je jedan tretman koji traje pet minuta. Takav postupak se zove ablacija i traje vrlo kratko, a može se obaviti s lokalnom anestezijom tako da osoba ne osjeća nikakvu bol niti neugodu. Nakon tretmana ostaje mala ranica koju treba nekoliko dana previjati i zaštititi flasterom ili gazom te, prema potrebi, mazati antibiotskom kremom. No, uzrok boli je posve uklonjen te se odmah po završetku tretmana osjeća olakšanje, ali treba imati na umu da se kurje oko može i ponovo javiti nakon nekog vremena. Cijena se kreće od 500 do 1.000 kuna.

Pomoć iz prirode

Jedan od naučinkovitijih i od davnine poznatih prirodnih lijekova protiv kurjih očiju je smokva koja se koristi i, primjerice, za uklanjanje bradavica.

Smokva, naime, sadrži enzime za razgradnju bjelančevina koji pomažu u uklanjanju raznih kožnih izraslina, a slične enzime sadrže i papaja i ananas koji se također stoljećima koriste za rješavanje tog problema.

Bilo da koristite papaju, ananas ili smokvu postupak je isti: svježi plod prerežite, unutrašnjim dijelom ga stavite preko kurjeg oka te ostavite da stoji preko noći. Sutradan uklonite plod, a stopalo namačite u vodi oko pola sata i zatim pokušajte ukloniti kurje oko. Trebalo bi ići prilično jednostavno, ako nije riječ o predubokom kurjem oku. U tom slučaju, potrebno je više puta ponoviti postupak, no i kod najtvrdokornijih slučajeva pet takvih tretmana trebalo bi biti dovoljno da se, barem privremeno, riješite kurjeg oka.

Još jedna biljka koja može pomoći u liječenju kurjeg oka je vrba. Ona sadrži salicilate, sastoke slične aspirinu, koji ublažavaju bol, ali budući da su ujedno i jake kiseline, mogu rastvoriti kurje oči. No, koru vrbe koristite vrlo oprezno jer ako dođe u dodir sa zdravom, okolnom kožom, može izazvati upalu.

Savjeti koji djeluju

  • Želite li omekšati kožu kako biste lakše odstranili kurje oko, prvo namačite stopalo u toploj vodi u koju ste dodali malo sapuna, a zatim kamenom plovućcem istrljajte gornji, prvi sloj tvrde kože na mjestu gdje se nalazi kurje oko. Zadebljalu kožu nemojte pokušavati odrezati škarama kako ne biste ozljedili i zdravi dio okolne kože te izazvali upalu ili infekciju.
  • Redovito hidrirajte kožu stopala hidratantnom kremom kako bi zadržala mekoću.
  • Nosite udobne cipele. Ako u cipelama ne možete micati prstima, znači da su preuske, a to može ubrzati stvaranje kurjeg oka. Primijetite li da na određenom mjestu u cipeli dolazi do trenja kože o unutrašnju stanu cipele, zaštitite to mjesto komadićem vate ili gaze ili zaštitnim jastučićima koji se mogu kupiti u ljekarnama.
  • Ukoliko vam se kurje oko stvara između prstiju, moguće je da vam se prsti taru jedan o drugi u cipeli. U tom slučaju, bilo bi dobro da nabavite u ljekarni jastučiće za razdvajanje prstiju ili da između njih stavite malo vate.

Linker
14. travanj 2024 14:20